Sabiedrības prasība un tās tiesiskais regulējums - Lagzdiņš, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā apskatīts Latvijas, Vācijas un anglosakšu tiesībās regulētais sabiedrības prasības institūts, sniedzot gan teorētiskas, gan praktiskas atziņas par sabiedrības prasības celšanas priekšnoteikumiem, to izpildes un neizpildes sekām. Autors darbā ir analizējis arī sabiedrības prasības procesuālos aspektus, cita starpā nonākot pie secinājumiem par īpašā pārstāvja pielaišanu lietas vešanai tiesā un celtās sabiedrības prasības grozīšanas tiesiskajiem aspektiem. Vienlaikus autors sniedzis priekšlikumus arī Civilprocesa likuma sevišķās tiesāšanās kārtības papildināšanai ar mazākuma dalībnieku iesniegto sabiedrības prasības sākotnējo izskatīšanas procesu, kas varētu kalpot kā sava veida filtrs mazākuma dalībnieka iniciētajām prasībām, kurām nav ievērota ārpustiesas iepriekšējas lietas izskatīšanas kārtība.

The thesis contains a review of the legal institute of a company claim under Latvian, German and Anglo-Saxon law, drawing both theoretical and practical conclusions on statutory preconditions for bringing the company claim, their effect as well as the effect of failure to meet these preconditions. In the thesis the author has also addressed procedural aspects of a company claim concluding, among other, on the necessity to allow a specific representative to conduct the proceedings before court as well as on certain legal aspects with regard to making amendments to the company claim. In addition, the author puts forward proposals on supplementing the special adjudication procedures, as laid down by the Civil Procedure Law of Latvia, with a preliminary procedure for adjudication of company claims initiated by minority shareholders, which would serve as a kind of a filter for the claims brought by minority shareholders failing to meet the preliminary extrajudicial examination procedure.
A company's claim and applicable legal regulation
Keywords: Juridiskā zinātne