Darba samaksas sistēma Latvijā salīdzinājumā ar Īriju - Grieze, Karīna (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba nosaukums ir „Darba samaksas sistēma Latvijā salīdzinājumā ar Īriju”. Darba samaksa ir būtiska un neatņemama dzīves sastāvdaļa strādājoša cilvēka dzīvē, tādejādi arī tiek nodrošinātas sociālās garantijas. Diplomdarba mērķis ir izpētīt darba samaksas organizāciju Latvijā un salīdzināt to ar Īrijas darba samaksas sistēmu. Diplomdarbs izstrādāts pamatojoties uz Latvijas Republikas likumiem, MK noteikumiem, publikācijām periodiskajos izdevumos, kas attiecas uz darba samaksu. Autores diplomdarbs sastāv no ievada un četrām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmajā nodaļā tiek aprakstīta darba samaksas būtība un ar to saistīto normatīvo aktu analīze. Otrajā nodaļā – darba samaksas aprēķināšanas kārtība un tās dokumentācija, kā arī ieturējumi no darba samaksas, izmantojot praktiskus piemērus, lai parādītu dažādas nianses darba samaksas uzskaitē un aprēķināšanas kārtībā. Trešajā nodaļā uzmanība tiek vērsta uz bezdarba ietekmējošiem faktoriem saistībā ar darba samaksu Latvijā, salīdzinot kā mainās bezdarba situācija, palielinoties minimālajai darba algai un mainoties ekonomiskiem faktoriem. Ceturtajā nodaļā tiek apskatīta un analizēta kāda ir situācija darba samaksas sistēma Īrijā un kā tā atšķiras no Latvijas darba samaksas sistēmas. Darbs izstrādāts latviešu valodā uz 64 lapām. Tajā izmantoti 34 literatūras avoti, kā arī iekļautas 7 tabulas, 2 formulas un 8 attēli. Atslēgas vārdi: darba samaksa, laika darba samaksa, gabaldarba samaksa, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, minimālā stundas tarifa likme, bezdarbs Latvijā. -

The title of the diploma work is "The comparison of wage system in Latvia and in Ireland". The wage is important and is an integral part of every working person's life and in that way the social guarantees are ensured. The aim of the diploma work is to explore the wage organisation in Latvia and to compare it with the wage system in Ireland. The diploma work is worked out reposing on the legislation of the Republic of Latvia, on the Regulations issued by the Cabinet, on periodical publications that concerns the wage. The author's diploma work consists of introduction, four chapters, conclusion and advices. In the first chapter is described the point of the wage and the analyse of laws and regulations that are connected with wage. In the second chapter - the order of calculation of the wage and its documentation, as well as the deductions from the wage. Different nuances in the accountancy of the wage and in the order of calculation are showed using practical examples. In the third chapter the attention is payed to the facts that influence the unemployment involving wage in Latvia in comparison with the case when the situation of unemployment changes while wage is rising and economical factors are changing. In the fourth chapter is analysed the wage system in Ireland and the difference from the wage system in Latvia. The work is worked out on 64 pages. There are 34 items in the bibliography as well as 7 charts, 2 formulas and 8 pictures are included. Key words: wage, wage rate, piecework wage, state compulsory payment of social insurance, resident income tax, the minimal rate of hourly tariff, unemployment in Latvia. -
The comparison of wage system in Latvia and in Ireland
Keywords: Ekonomika