Pilsētas dārzi un to attīstības iespējas Rīgā: Teikas piemērs - Ieviņa, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Zaļās teritorijas pilsētā sniedz ekoloģiskus, ekonomiskus un sociālus pakalpojumus, kā arī uzlabo iedzīvotāju labklājības līmeni. Pilsētas dārzi gan pilda visus iepriekšminētos pakalpojumus, gan piedāvā citas, unikālas, priekšrocības, kas ietver iespēju kompostēt organiskās atkritumvielas, nodrošināt kvalitatīvas pārtikas apgādi, kā arī stiprināt sociālās saites. Piemājas telpa sniedz iespēju nodarboties ar dārzkopību. Tikmēr pagalmi var būt nozīmīgi arī cilvēka un dabas attiecību izzināšanā. Bakalaura darba mērķis bija izvērtēt piemājas telpu nozīmi un izmantošanu mūsdienās un to attīstības iespējas dārzkopības kontekstā Rīgā, izmantojot Teikas piemēru. Pētījuma ietvaros veiktās intervijas ar iedzīvotājiem attēlo dažādās pagalmu funkcijas un tiem piešķirtās vērtības, kā arī atklāj dārzkopības lomu Teikas iedzīvotāju ikdienas pieredzē.

Urban green spaces offer ecological, economical and social services and also act positively on human well-being. Beside all above-mentioned functions urban gardens also provide several unique benefits, including opportunity to compost organic waste material, providing high quality food production and strenghtening of social ties. Backyards can be seen as one of the places where people can be engaded in gardening. Meanwhile residential open spaces also provide the opportunity to investigate human - nature relations. The aim for the bachelors paper was to estimate todays use and meaning of the backyard space and their development potentials in gardening context in Riga, using the case of Teika. The interviews held with residents, show the varied backyard functions and their meaning, as well as the role of gardening in everyday expierences.
Development potentials if urban Gardening in Riga: Teika case
Keywords: Ģeogrāfija; pilsētas dārzi; dārzkopība; piemājas telpas izmantošana; Rīga; Teika