Satversmes tiesas tiesnešu atsevišķās domas kā tiesnešu morālā autonomija - Manastirnaja, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2023)
Autore darbā analizē tiesnešu atsevišķo domu institūtu un izvirza tēzi, ka tiesības paust atsevišķās domas ir viens no tiesnešu morālās autonomijas izpausmes veidiem. Darba mērķi ir parādīt, ka tiesības uz TAD ir tiesnešu morālās autonomijas, un līdz ar to tiesiskuma un demokrātiskas sabiedrības garantts, kā arī veicināt izpratni par tiesnešu atsevišķo domu vietu tiesību sistēmā un lomu mūsdienu demokrātiskā sabiedrībā. Pēc teorētiskā ieskata tiesnešu atsevišķo domu jēdzienā, vēsturē, vietā tiesību avotu sistēmā un lomā tiesnešu morālās autonomijas nodrošināšanā, autore analizē Satversmes tiesas spriedumiem pievienotās atsevišķās domas un secina, ka tiesības uz tām ir tiesnešu morālās autonomijas, un līdz ar to tiesiskuma un demokrātiskas sabiedrības garants. Atsevišķās domas ļauj tiesnešiem paust savu viedokli neatkarīgi no vairākuma viedokļa un tikt uzklausītiem, kas, neapšaubāmi pieder pie cilvēktiesību, tiesiskuma un demokrātiskuma pamatu pamatiem.

The purpose of this paper is to explore the concept of separate opinions of judges of the Constitutional Court of Latvia. Specifically, this paper analyses the role of separate opinions as a means for judges to exercise their moral autonomy within the Court. The paper begins by providing a brief overview of the concept of separate opinions and moral autonomy and its significance within the context of the judiciary, the history and development of the separate opinions. Using case studies and analysis of Constitutional Court decisions, the paper argues that separate opinions are an important expression of the moral autonomy of judges within the Court. Separate opinions allow judges to voice their disagreement with the majority opinion and to provide alternative perspectives on important legal issues. Overall, the paper argues that separate opinions are an important means for judges to exercise their moral autonomy and contribute to the development of a more just and equitable legal system in Latvia.
Separate opinions of the judges of the Constitutional Court as moral autonomy of judges
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesnešu atsevišķās domas; Satversmes tiesa; morālā autonomija; patstāvīgie tiesību avoti un tiesību palīgavoti