Leslija Ņūbigina misijas izpratne - Fokrote, Līva (Latvijas Universitāte, 2012)
20. gadsimtā, kad corpus Christianum piedzīvo norietu, baznīcai ir svarīgi no jauna formulēt savu identitāti un uzdevumu. Trīsvienība dod iespēju jaunā veidā runāt par Dieva dabu un dod jaunu paradigmu Dieva, baznīcas un misijas izpratnei. Pētījuma centrā ir 20. gadsimta misijas teologa Leslija Ņūbigina (1909-1998) trinitārā misijas izpratne. Pētījuma mērķis ir raksturot L. Ņūbigina trinitāro misijas izpratni. Darba tēze ir, ka L. Ņūbigina misijas izpratnes centrā ir Trīsvienīgais Dievs. 1. nodaļā aplūkota L. Ņūbigina dzīve un personība kā viņa teoloģijas konteksts. 2. nodaļā raksturota 20. gadsimta ekumēniskā kustība un tās teoloģiskās diskusijas. 3. nodaļā raksturota L. Ņūbigina Trīsvienības doktrīna. 4. nodaļā aplūkota draudze L. Ņūbigina trinitārās misioloģijas kontekstā. Trīsvienība ir kristocentriska, misionāra, eshatoloģiska, imanenta un ekonomiska Trīsvienība: Dievs darbojas savā misijā pasaulē, ieaicinot cilvēci un visu radību sevī pastāvošajās trīs personu savstarpējās attiecībās. Šāda Trīsvienības izpratne dod iespēju radošai un dinamiskai misijas izpratnei, kuras centrā ir Dievs, nevis draudze vai pasaule, kura pieder Dievam un kurā Dievs pats ir misija.

In the 20th century, as corpus Christianum declines, the church must rediscover its identity and task. Recovery of the Trinity provides a new way to articulate God's nature and a new paradigm for understanding God, church and mission. The paper discusses the Trinitarian missiology of Lesslie Newbigin (1909-1998). The goal is to describe his Trinitarian understanding of mission. The thesis is that at the centre of Newbigin's understanding of mission is the Triune God. Chapter 1 reviews Newbigin's life and personality as a context of his theology. Chapter 2 deals with the ecumenical movement of the 20th century and its theological discussions. Chapter 3 describes Newbigin's doctrine of the Trinity. Chapter 4 considers church in his Trinitarian missiology. The Trinity is Christocentric, missionary, eschatological, and both imanent and economic Trinity. God acts in his mission in the world, inviting humanity and all creation into the mutual relationships of his three perons.
Lesslie Newbigin's Understanding of Mission
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne