Latvijas nacionālo minoritāšu attēlojums latviešu satīriskajā presē (1920-1934) - Goldmanis, Māris (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvija parlamentārisma posma laikā bija etniski daudzveidīga valsts. Lai gan Latvijas Republika bija nodrošinājusi vienādas tiesības visām nacionālajām minoritātēm, tomēr problēmas nacionālajā jautājumā pastāvēja. Tās izpaudās starpnacionālā konkurencē saimniecības un politikas jomā, kas radīja nacionālisma un neiecietības uzplaiksnījumus latviešu sabiedrībā. Nacionālā jautājuma problemātika ir spilgti attēlota latviešu satīriskajā presē. Šajā maģistra darbā tiek pētīts nacionālo minoritāšu attēlojums karikatūrās. Karikatūras ir labs avots, kas parāda latviešu attieksmi un stereotipus par nacionālajām minoritātēm. Tādēļ darbā tiek pētīti latviešu satīriskie izdevumi. Tika noskaidrots, kuras minoritātes kariķēja visvairāk un kāpēc un kāda bija latviešu attieksme pret viņām. Tas ļauj izprast tā laika tendences Latvijā starpetniskajās attiecībās un liek secināt, ka pastāvēja zināmas problēmas, kas bija risināmas vairāku gadu laikā. Šo problēmu risināšanu pārtrauca Otrais pasaules karš.

During parliamentary rule, Latvia was an ethnically diverse country. Although the state of Latvia provided equal rights to all national minorities, there were certain issues in national relations. They were manifest in economic and political cross-national rivalry. For this reason, outbursts of nationalism and intolerance were common within Latvian society. Nationalist issues are strikingly depicted in the Latvian satirical press. Caricatures serve as a good source that shows Latvian attitude and stereotypes with regard to national minorities. Therefore, the paper studies Latvian satirical publications. The conclusion highlights which minorities were depicted the most and why, as well as describes the Latvian attitude towards them. This ensures a better understanding of common trends in cross-ethnic relations. There were obvious problems in national relations that had to be solved in the subsequent years. World War II prevented these problems from being solved.
Reflection of the National Minorities of Latvia in the Latvian Satirical Press (1920-1934)
Keywords: Vēsture