Naratīvā identitāte kā personas identitātes apliecinājums - Ādmine, Jana (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma ir „Naratīvā identitāte kā personas identitātes apliecinājums”. Darba mērķis, izvirzot personas identitātes problēmu, analizēt tās risinājuma iespējas naratīvās identitātes teorijas ietvaros. Darba uzdevumi raksturo personas identitātes problēmu Dereka Pārfita darbos, izvērtē Pola Rikēra naratīvās teorijas iespējas risināt šīs problēmas un pamatot sociālās aspekta nozīmi personas identitātes apliecināšanai. Naratīvs ir būtisks personas identitātes izpausmes resurss. Naratīvā identitāte var piedāvāt salīdzinoši uzticamu personas identitātes apliecinājuma veidu, izmantojot kolektīvās atmiņas un personas dalības kopienas naratīvā nozīmi. Pateicoties naratīvam, personas identitātes konstruēšanā un pastāvēšanā pieredzētie notikumi un stāsts, ko persona stāsta par sevi, var tikt saprasti un izvērtēti.

Master’s thesis is „Narrative Identity as the Confirmation of Personal Identity”. The aim of the thesis is to analyse the possibilities of its solution within the framework of narrative identity theory, defining the problem of personal identity. Tasks are to describe the problem of personal identity in Derek Parfit’s works, evaluate the possibilities of Paul Ricoeur's narrative theory to solve these problems and substantiate the importance of the social aspect for the confirmation of personal identity. Narrative is an essential resource for the expression of a personal identity. Narrative identity can offer a relatively reliable form of personal identification through the narrative meaning of collective memory and personal participation in the community. Thanks to the narrative, the events experienced in the construction and existence of a personal identity and the story a person tell about themselves can be interpreted and challenged.
Narrative Identity as the Confirmation of Personal Identity
Keywords: Filozofija; identitāte, identity; persona, person; naratīvs, narrative; Rikērs, Ricouer; Pārfits, Parfit