„Indignatio” Juvenāla satirās - Melngaile, Alīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Šajā darbā tiek pētītas dažādu rētorisko figūru funkcijas indignatio (sašutuma) izteikšanā Juvenāla satiru 1. grāmatā. Darba teorētiskais pamats galvenokārt sastāv no antīko un mūsdienu autoru teorētiskajiem indignatio pētījumiem. Darba analītiskā daļa ir veltīta atsevišķu figūru analīzei. Kā tiek parādīts šajā darbā, gandrīz visām pētāmajām figūrām vismaz daļā gadījumu ir zināmas funkcijas indignatio izteikšanā. Šīs funkcijas visbiežāk ir ļoti atšķirīgas un lielā mērā atkarīgas no konteksta, kurā katra figūra parādās. Darbā parādīts arī tas, ka Juvenāls indignatio paušanā mēdz izmantot vairāku figūru kombinācijas. Atslēgvārdi: indignatio, figūras, rētorika, Juvenāls, satiras.

This paper investigates functions of various rhetorical figures in expressing indignatio (indignation) in Book 1 of Juvenal’s satires. The theoretical basis for this paper consists mainly of theoretical studies of indignatio in works of ancient and contemporary authors. The analytical part of this paper deals with analysis of separate figures. This paper shows that the majority of the analyzed figures at least in some cases have certain functions in expressing indignatio. These functions most commonly are very diverse and largely dependent on the context in which each figure appears. The paper also shows that Juvenal occasionally tends to use combinations of various figures in expressing indignatio. Keywords: indignatio, figures, rhetoric, Juvenal, satires.
„Indignatio” in Juvenal`s Satires
Keywords: Filoloģija