Hidro-hegemonija Oranžas-Senķu upes baseinā: Dienvidāfrikas lomas analīze - Daukste, Ieva (Latvijas Universitāte, 2019)
Hidro-hegemonija Oranžas-Senķu upes baseinā: Dienvidāfrikas lomas analīze - gadījuma analīze, kurā tiek pētīta pārrobežu ūdens resursu apsaimniekošana starp Dienvidāfriku, Lesoto, Namībiju un Botsvānu. Darbā tiek pieņemts, ka Dienvidāfrika ir reģionālais hidro-hegemons konkrētajā baseinā. Dienvidāfrika nav augšupteces valsts, bet tai piemīt pietiekoši daudz varas pār augšupteces valsti Lesoto. Pētījuma mērķis - pielāgot hidro-hegemonijas analītisko ietvaru konkrētajam baseinam, lai noteiktu, kāda hidro-hegemonijas forma pastāv Oranžas-Senķu upes baseinā, un atklātu iemeslus, kādēļ Dienvidāfrika ir izvēlējusies spēlēt līdera lomu konkrētajā upes baseinā. Lai sasniegtu mērķi, tika noteikti šādi uzdevumi: tēmai saistošās literatūras analīze, teorijas operacionalizācija, hidro-hegemonijas ietvara piemērošana un secinājumu izdarīšana. Analīzes rezultāti: Oranžas-Senķu upes baseinā pastāv pozitīvā līdera hidro-hegemonijas forma, kurā noteiktais hidro-hegemons Dienvidāfrika ir izvēlējusies integrācijas stratēģiju, izmantojot labumu dalīšanu kā stimulu, lai panāktu upes baseina valstu pakļaušanos, ar kopīgās kontroles mehānismu pār ūdens resursiem. Dienvidāfrikas izvēle būt līderim Oranžas-Senķu upes baseinā ir stratēģiski svarīga, ņemot vērā tās ekonomisko atkarību no ūdens resursiem tās galvenajā ieguves avotā - Oranžas-Senķu upes baseinā, kā arī tās redzējumu par ūdeni kā miera veicinošu līdzekli un kopīgu sadarbību kā miera nodrošinošu līdzekli. Par cik konkrētais upes baseins tiek regulēts SADC ietvaros, turpmāka analīze par citiem pastāvošajiem upes baseiniem SADC ietvaros plašāk atklātu padziļinātu analīzi par Dienvidāfrikas pieeju un uzvedību pārrobežu ūdens resursu apsaimniekošanā. Oranžas-Senķu upes baseins atklāj uztvertu iespējamu spriedzi, ko izraisa robežu strīds un ūdens trūkums, kura risināšanā nepieciešamas izmaiņas esošajā starpbaseinu ūdens pārneses sistēmās.

The Hydro-hegemony in the Orange-Senqu River Basin: Analysis of the Role of South Africa - a case study of the transboundary water resource management between South Africa, Lesotho, Namibia and Botswana. Hereafter South Africa is considered as a regional hydro-hegemon in the the particular Basin. Despite not being an upstream riparian state, South Africa exerts a considerable amount of power over Lesotho, an upstream riparian. The Research aims to apply the Framework of Hydro-hegemony to the particular Basin in order to detect what form of Hydro-hegemony is present in the Orange-Senqu River Basin and to analyze reasons why South Africa has chosen to play the role of a leader in the Basin. In order to attain the Aim such tasks were set: analysis of the relevant literature, operationalization of theory, application of the Framework and Conclusion. The Results from analysis: the form of Hydro-hegemony that exists in the Orange-Senqu River Basin is a positive, leadership form of Hydro-hegemony, where the detected Hydro-hegemon South Africa has chosen the strategy of Integration through the incentive of benefit-sharing with shared control over the resources. South Africa’s desire to be a leader in the Orange-Senqu River Basin is strategically important due to the economic dependence on water resources from its main source - Orange-Senqu River Basin, and due to seeing water as means of promoting peace and seeing joint cooperation as means of ensuring peace. Since the Orange-Senqu River Basin is regulated within SADC, further analysis on other River Basins existing within SADC would reveal a deeper understanding of South Africa’s approach and behavior in transboundary water resource management overall. The Orange-Senqu River Basin reveals a perceived possibility of future tensions caused by a border dispute and water scarcity, which requires a change in the current Inter-Basin transfer systems.
Hydro-hegemony in the Orange-Senqu River Basin: Analysis of the role of South Africa
Keywords: Politikas zinātne; Hidro-hegemonija; vara; konflikts; Oranžas-Senķu upes baseins; upes baseina valsts