Rb atomu mijiedarbības ar lāzera starojumu ārējā magnētskā lauka klātbūtnē eksperimentāli pētījumi” - Mozers, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2016)
Šajā darbā „Rb atomu mijiedarbības ar lāzera starojumu ārējā magnētskā lauka klātbūtnē eksperimentāli pētījumi” ir pētīts rubīdija atomu 𝐷2 līnijas ierosinātā stāvokļa koherences ārēja magnētiskā lauka klātbūtnē. Izmantojot diožu lāzera starojumu, pētījumā īstenotas dažādas atomu ierosmes ģeometrijas, tiek novērota pilnā lāzera inducētā fluorescence un tās lineārās un cirkulārās polarizācijas komponentes. Šajā darbā iegūtie būtiskākie rezultāti ir: magnetooptisko rezonanšu signālu stipri ietekmē Doplera efekts, magnētiskā skenēšana un pāreju varbūtību izmaiņas magnētisko apakšlīmeņu sajaukšanās ārējā magnētiskā lauka ietekmē. Ja supersīkstruktūras sašķelšanās pie nulles magnētiskā lauka ir salīdzināma ar Doplera paplašinājumu, tad līmeņu krustošanās pīķu relatīvās amplitūdas ir jūtīgas pret lāzera ierosmes frekvenci.

In this work „Experimental studies of Rb atom interacion with laser radiation in the presence of an external magnetic field” the excited state coherences of rubidium 𝐷2 line are studied. With diode laser radiation, different excitation geometries have been carried out, the total laser inducet fluorescence and its linear and circular components were observed. The most significant results of this work include: the Dopler effect, magnetic scanning and the change in the transition probabilities due to the magnetic mixing of the hyperfine levels had a strog effect on the magnetooptical signals. If the splitting of hyperfine structure at zero magnetic field is comparable to the Dopler broadening, then the relative amplitudes of the level-crossing signals were sensitive to the exciting lazer frequency.
Experimental studies of Rb atom interacion with laser radiation in the presence of an external magnetic field”
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika; Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika