Eitanāzijas kriminalizācija kā cilvēktiesību aizskārums Eiropā - Krone, Monta (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs „Eitanāzijas kriminalizācija kā cilvēktiesību aizskārums Eiropā” ir uzrakstīts 2015. gadā Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedrā. Darbs sastāv no piecām nodaļām. Pirmajā nodaļā ir aprakstīts, kas ir eitanāzija (jēdziena izpratne) un kādas ir tās pazīmes. Tiek apskatīti eitanāzijas veidi, sīkāk raksturojot voluntāro, nevoluntāro un involuntāro eitanāziju, kā arī eitanāzijas vēsturiskā attīstība no 19. gadsimta līdz pat mūsdienām. Otrajā nodaļā ir apskatīts kāds ir tiesību uz dzīvību regulējums Eiropas cilvēktiesību dokumentos, kā arī analizēts vai tiesībās uz dzīvību ietilpst arī tiesības uz nāvi. Tāpat šajā nodaļā izpētīta tiesu prakse jautājumā vai eitanāzijas aizliegums aizskar cilvēka tiesības uz dzīvību. Trešajā nodaļā apskatīts tiesību uz privāto dzīvi tvērums, izpētot gan Eiropas Cilvēktiesību dokumentus, gan valstu praksi, gan Eiropas Cilvēktiesību tiesas praksi, tādējādi, izvērtējot vai cilvēka tiesības pašam uz savu ķermeni ir viens no tiesību uz privāto dzīvi aspekts. Vērtēts jautājums par tiesību uz dzīvību un tiesību uz privāto dzīvi kolidēšanu tieši eitanāzijas gadījumā. Kā arī skatīts jautājums vai eitanāzijas aizliegums aizskar cilvēka tiesības uz privāto dzīvi. Ceturtajā nodaļā ir aprakstīts tiesību uz cieņu regulējums gan cilvēktiesību dokumentos, gan Eiropas valstu konstitūcijās. Apskatītas Eiropas valstu atziņas jautājumā par tiesībām uz cieņu, kā galveno tiesību principu. Tāpat vērtēts jautājums vai tiesības mirt cieņpilnā nāvē ir viens no tiesību uz cieņu aspektiem, kā arī vai kriminalizējot eitanāziju šīs tiesības netiek aizskartas. Piektajā nodaļā ir apskatīts dažādu valstu eitanāzijas regulējums normatīvajos aktos. Aprakstīts kā eitanāzija normatīvajos aktos tiek definēta valstīs, kurās eitanāzija nav legalizēta, gan tuvāk apskatīts 4 Eiropas valstu – Beļģijas, Nīderlandes, Luksemburgas un Šveices – eitanāzijas regulējums šo valstu attiecīgajos likumos.

Bachelor paper „Criminalization of euthanasia as the violation of human rights in Europe” was written in the Department of International and European Law, Faculty of Law, University Of Latvia. The work consists of five paragraphs. The first paragraph describes euthanasia (of) and what are the signs of euthanasia. Types of euthanasia are discussed in more detail, describing voluntary, non-voluntary and involuntary euthanasia and assisted suicide, as well as the historical development of the 19 century to the present day. The second paragraph discusses what is the right to life framework in the human rights instruments, as well as analyses does right to life in itself includes the right to death. Also, this paragraph examines jurisprudence answering the question does criminalization of euthanasia violates the human right to life. On the third paragraph is described the scope of the right to private life in the documents of Human rights, national case-law and in the European Court of Human Rights case-law, therefore, does human rights to his own body is one aspect of the right to private life. Considered the question of the right to life and the right to private life directly colliding in the case of euthanasia Also, this paragraph examined the issue does criminalization of euthanasia violates the human right to privacy. Fourth paragraph describes the right to human dignity framework in documents of human rights and national constitutions of European countries. Viewed knowledge of European countries on the issue of the right to dignity as the main principles of law. Also considered the question does the right to die in a dignified death is one of the aspects of right to human dignity, and does criminalization of euthanasia this right is not violated. The fifth paragraph discusses the various national legislation of euthanasia. Described how euthanasia laws and regulations are defined in countries where euthanasia is not legalized and viewed close to 4 European countries, where euthanasia is legal - Belgium, the Netherlands, Luxembourg and Switzerland - euthanasia legislation in their laws.
Criminalization of euthanasia as the violation of human rights in Europe
Keywords: Juridiskā zinātne; Eitanāzija; Kriminalizācija; Cilvēktiesības; Aizskārums; Eiropa