Indivīds un sabiedrība D.H.Lorensa romānos "Varavīksne" un "Mīlošas sievietes" - Demjanovs, Mihails (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā darbā tiek analizēti D.H. Lorensa romāni “Varavīksne” un “Mīlošas sievietes”, pievēršot īpašu uzmanību indivīda un sabiedrības savstarpējam attiecībam. Darbā tiek atklāta romānu autora attieksme pret rietumvalstīs populāro sociālā kontrakta teoriju. Romānu analīze parāda rakstnieka uzskatus par cilvēka ciešo saistību ar dabu. Kā antitēze dabas nozīmei tiek minēti sabiedrības problemas. Parādot romānu saistību ar to autora dzīves gaitu, izpētē tiek pielietota salīdzinošā metode, kura ļauj apšaubīt sociāla kontrakta torijas pamatotību. Īpaša nozīme tiek pievērsta dzimumu cīņas un vienādības izpratnei, apskatot sieviešu emancipācijas kustību, tās attīstību un rezultātus. Šajā nolūkā uzmanība tiek pievērsta rakstnieka evolucijas filozofijai, kas ir abu romānu pamatā, un kura atspoguļo dzimumu vienlīdzību. Izpētes gaitā tiek konstatēta indivīda un sabiedrības savstarpējo attiecību tēmas mūžīgumu un romānos izdarīto secinājumu piemērošanu šodienas realitātei.

The present paper focuses on the interrelation of the individual and the society in the novels The Rainbow and Women in Love of D.H. Lawrence. The paper proves the negative attitude of the author towards the social contract theory popular in Western countries. The research reflects the significance of the relation between the individual and the nature. The failure of the social activities and their destructive consequences are presented as antitheses to the nature. The relation of the author’s life and the contents of the novels are viewed by using the comparative method, which allows to cast a doubt on the validity of the social contract theory. The examination of the author’s developed philosophy uncovers his attitude towards the equality of genders and defines the ways and means of individual development. The paper proves the timelessness of the opposition of the individual to the society and the relevance of the resolutions made by Lawrence in his novels to the present day reality.
The Individual and the Society in D.H. Lawrence's Novels "The Rainbow" and "Women in Love"
Keywords: Filoloģija