Dzīves prasmju apguves process pusceļa mājā no klienta un sociālā darbinieka skatu punkta - Eglīte, Ligita (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba nosaukums ir „Dzīves prasmju apguves process pusceļa mājā no klienta un sociālā darbinieka skatupunkta”. Cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem dzīvo noslēgtā vidē – sociālos aprūpes centros. Dzīvojot institūcijā, netiek veicinātas jaunu zināšanu un prasmju apguves iespējas atbilstoši cilvēka spējām un interesēm, kā rezultātā tiek zaudētas jau esošās prasmes un veidojas institucionālā atkarība. Darba mērķis teorētiski un praktiski izpētīt VSAC „Rūja” pusceļa mājas klientu ar garīga rakstura traucējumiem dzīves prasmju apguves procesu no klienta un sociālā darbinieka skatupunkta. Pētījuma galvenie uzdevumi iepazīt pusceļa mājas pakalpojumu, struktūru, personālu, raksturot sociālā darbinieka lomas, uzdevumus, darba metodes. Analizēt dzīves prasmju apmācības programmas kapacitāti personām ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī analizēt ekoloģiskās sistēmteorijas pielietojumu pusceļa mājā. Empīriskajā pētījumā tiek pētīta VSAC filiāles “Rūja” pusceļa mājas klientu dzīves prasmju apguves process no klienta un sociālo darbinieku skatupunkta ar daļēji strukturētās intervijas palīdzību. Datu analīzē izmantojot kontentanalīzi. Pētījums atklāj, ka galvenie kopējie kavējošie faktori dzīves prasmju īstenošanā no sociālo darbinieka un klienta skatījuma ir – klienta uzvedība, resursu ierobežotība (produktīvs un radošs darbs nav iespējams bez citu palīdzības, materiāliem, enerģijas, laika, naudas citiem būtiskiem resursiem). Sociālie darbinieki norāda uz profesionālo izdegšanu un klienti uz individuālo darbu, lai paplašinātu priekšstatu par pasauli.

The process of acquiring life skills in a "half-way home" from the point of view the client and social worker. People with mental disabilities live in a closed enviroment – in a social care centers. Living in an institution does not promote the acquisition of new knowledge and skills according to human abilities and interests as a result of which existing skills are lost and institutional dependence is formed. The purpose of the work is theoretically and practically examine the process of acquiring life skills for a "half–way home" State Social Care Center “Ruja” client with a mental disorder, from the point of view of the client and social worker. The main tasks of research is to get to know the "half – way home" service, structure, staff, characterize the roles of the social worker, tasks and methods of work. To analyze the capacity of life skills training program for persons with mental disorders, as well as analyze the use of ecological systems theory in a "half–way home". The empirical study examines the process of acquiring "half–way home" customer life skills from the point or view of the client and social worker with a semi–structured interview in State Social Care Center “Ruja”. Analyzing data using a contentanalysis. The study reveals that the main common obstacles to the implementation of the life skills from the perspective of social workers and clients are customer behavior, resource constraints ( productive and creative work is imposible without the help of others, materials, energy, time, money and other essential resources). Social workers refer to professional burnout and clients to individual work to expand the image of the world.
The process of acquiring life skills in a halfway home from the point of view of the client and social work
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; klients ar garīga rakstura traucējumiem; pusceļa māja; dzīves prasmes; client with mental disabilities; "half–way home"