Mobilie bibliotēku pakalpojumi – esošā situācija, iespējamie risinājumi, attīstība - Brokāne, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Mobilie bibliotēku pakalpojumi: esošā situācija, iespējamie risinājumi, attīstība” mērķis ir noskaidrot, kādus mobilos bibliotēku pakalpojumus piedāvā Latvijas reģionu galvenās bibliotēkas, kāda ir bibliotēku mobilo pakalpojumu attīstība, kādus mobilos bibliotēku pakalpojumus izmanto bibliotēku lietotāji un kāds ir sabiedrības viedoklis par tiem. Pētījuma problēma ir tā, ka ir pārāk mazs bibliotēku mobilo pakalpojumu piedāvājums, kā arī tie nav ērti izmantojami no mobilajām ierīcēm. Tā kā mobilie bibliotēku pakalpojumi ir inovācija, tad par darba teorētisko pamatojumu izmantota inovāciju difūzijas teorija. Pētījumā kā datu analīzes metodes izmantotas kontentanalīze un anketēšana. Pētījuma rezultāti parāda, ka Latvijas reģionu galvenās bibliotēkas piedāvā salīdzinoši maz mobilos pakalpojumus, un tie nav ērti izmantojami.

Bachelor’s thesis “Mobile library services: current situation, presumable solutions, development” aim is to clarify, what mobile library services do the region main libraries of Latvia offer, what is the development of mobile services, which mobile services do the users of libraries utilise and what is the opinion in the society about them. Research problem is that there is too small offer of mobile services and they are not convenient to use from mobile devices. As the mobile library services are an innovation, than as the theoretical base for the work the Diffusion of Innovation Theory has been chosen. In the research the methods of content analyses and surveys are used. The results of the research show that the region main libraries of Latvia offer comparatively few mobile services and they aren’t convenient to use.
Mobile library services – current situation, presumably solution, development
Keywords: Bibliotēkzinātne; Latvijas reģionu galvenā bibliotēka; bibliotēku pakalpojumi; tīmekļvietne; mobilā vietne