Investīciju loma apstrādes rūpniecības attīstībā Latvijā - Baranovska, Ilze (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs „Investīciju loma apstrādes rūpniecības attīstībā Latvijā” sniedz ieskatu par investīcijām Latvijas tautsaimniecībā, akcentējot investīcijas apstrādes rūpniecībā. Apstrādes rūpniecības nozīmi iekšzemes kopprodukta īpatsvarā un apstrādes rūpniecības pozitīvas strukturālas izmaiņas var nodrošināt tikai ievērojamas investīcijas, kurām ir centrāla loma apstrādes rūpniecības ekonomiskās stratēģijas īstenošanā. Darba mērķis ir teorētiski izpētīt investīciju jēdzienu un būtību, apskatīt investīciju veidus, kā arī analizēt investīcijas kā ekonomiskās izaugsmes un valsts konkurētspējas palielināšanas faktoru. Balstoties uz ekonomiskās literatūras un datu analīzes pamata par Latvijas tautsaimniecības attīstības tendencēm pēdējos gados, analizēt investīcijas apstrādes rūpniecībā Latvijā, atklāt pozitīvās un negatīvās tendences, kā arī novērtēt pētījuma rezultātus un izstrādāt priekšlikumus. Darbs paredzēts jebkura vecuma cilvēkiem, kam interesē investīciju nozīme apstrādes rūpniecībā, kā arī kopējā tautsaimniecībā, turklāt ekonomikas studenti un pasniedzēji darbu var izmantot kā informatīvo materiālu. Atslēgas vārdi: investīcijas, ārvalstu tiešās investīcijas, ekonomiskā izaugsme, apstrādes rūpniecība.

The Master paper „The roles of investment in development of manufacturing industry of Latvia” provides insight into the investment in the economy of Latvia, laying emphasis on the investment in the manufacturing industry. Only a significant investment, which has a central role of economic strategy in the manufacturing, can ensure importance of the manufacturing industry in the national economy and give positive structural changes in the manufacturing industry. The aim of the paper is to explore the concert of the investment theoretically, to over view the types of investment, as well as to analyze the investment as a driver of economic growth and the national competitiveness enhancement factor. For reaching the aim the investment in the manufacturing industry in Latvia, based on the economic literature and data analysis about the national economy developments in recent years has been analyzed. The aim also includes discovering of the positive and negative aspects of changes as well as to assess the results of a study and develop proposals for improvement of the investment environment in Latvia. The paper is useful for general public interested in the role of investment in manufacturing as well as in national economy likewise for students of economics, secondary school students and teachers as an informative material. Keywords: investment, foreign direct investment, economic growth, manufacturing industry.
The Roles of Investment in Development of Manufacturing Industry of Latvia
Keywords: Ekonomika