Jūrkalnes stāvkrasta digitālā trīsdimensiju modeļa izstrāde ar lāzerskenēšanas metodi - Ērglis, Anrijs (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Jūrkalnes stāvkrasta digitālā trīsdimensiju modeļa izstrāde ar lāzerskenēšanas metodi” pielietota mūsdienīga tālizpētes metode – lāzerskenēšana, lai iegūtu augstas precizitātes datus un izstrādātu digitālu trīsdimensiju modeli. Pētījumam izvēlētā teritorija ir daļa no Jūrkalnes stāvkrasta posma, kurā notiek gan aktīva pamatkrasta erozija, gan nogulumu akumulācija pludmalē, kuru veicina dažādi dabiskie faktori. Pētījuma teritorija atrodas Kurzemes krasta rietumdaļā, Jūrkalnes pagasta dienvidrietumos, starp Jūrkalnes un Labraga ciemu, kur stāvkrasta posmu sadala Muižupītes ieteka Baltijas jūrā. Bakalaura darba mērķis ir, izmantojot lāzerskenēšanas datus, izstrādāt trīsdimensiju modeļus pētījuma teritorijā un analizēt to pārmaiņas no 2007. līdz 2022. gadam. Mērķa sasniegšanai tika veikta pētījuma teritorijas apsekošana un aerolāzerskenēšana, lauka darbā iegūto (2022. g.), Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras (2016. g.) un SIA “METRUM” (2007. g.) aerolāzerskenēšanas datu apstrāde. Rezultātā izstrādāti trīs digitāli trīsdimensiju reljefa modeļi, kas attēlo zemes reljefa situāciju 2022., 2016., 2007. gadā, kā arī veikti aprēķini teritorijas pārmaiņām kubikmetros.

In the bachelor's thesis "Development of a digital three-dimensional model of Jūrkalne steep bank with the laser scanning method", a modern remote sensing method – laser scanning is applied to obtain high-precision data and develop a digital three-dimensional model. The area chosen for the study is a part of the Jūrkalne bluff section, where there is an active erosion of the base shore and sediment accumulation on the beach, which is promoted by various natural factors. The research area is located in the western part of the Kurzeme coast, in the southwest of Jūrkalne parish, between the villages of Jūrkalne and Labrags, where the steep coast is separated by the mouth of Muižupīte draining into the Baltic Sea. The aim of the bachelor thesis is to develop three-dimensional models in the research area and to analyse their changes from 2007 to 2022 using laser scanning data. To achieve the goal, an inspection and aerial laser scanning of the research area was carried out, processing of aerial laser scanning data obtained during field work (2022), Latvian Geospatial Information Agency (2016) and SIA "METRUM" (2007). As a result, three digital three-dimensional elevation models were developed, which represent the situation of the earth surface elevation in 2022, 2016, 2007, as well as calculations were made for the detection of the changes in cubic meters.
Development of a digital three-dimensional model of the Jūrkalne coastal bluffs using laser scanning method
Keywords: Ģeogrāfija; Jūrkalne; stāvkrasts; lāzerskenēšana; modelis