Vēlētāju likumdošanas iniciatīva Latvijā - Āboliņa, Lita (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba “Vēlētaju likumdošanas iniciatīva Latvijā” mērķis ir izpētīt vēlētaju likumdošanas iniciatīvas normatīvo regulējumu Latvijā, lai sniegtu ieskatu tā efektivitātē un īstenošanā praksē, kā arī piedāvātu risinājumu kā to padarīt efektīvāku. Ar šī brīža regulējumu Latvijā vēlētaju likumdošanas iniciatīvas praksē nespēj no likumprojekta kļūt par likumu. Darba autore piedāvā grozīt Satversmes 78.pantu, paredzot iespēju Saeimai izstrādāt alternatīvu likumprojektu vēlētāju iesniegtajam. Kā arī samazināt kvoruma slieksni tautas nobalsošanā par vēlētāju iesniegtu likumprojektu.

Bachelor thesis “Legislative initiative by citizens in Latvia” aims to explore legal framework of citizens initiative in Latvia in order to provide insight in its effectiveness and implementation in practice and to offer a solution of how to make it more effecctive. With current regulation in Latvia the citizens legislative initiative doesn't work in practice. The author offers to amend Article 78 of The Constitution of the Republic of Latvia. It should contain a possibility for Saeima to propose an alternative form for the citizens initiative draft law. As well as to decrease quorum in automatic referendum for draft law.
Legislative initiative by citizens in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; tiešā demokrātija; likumdošana; vēlētāju likumdošanas iniciatīva; likumprojekti; likumu pieņemšana