Demences pacientu aprūpes ietekme uz ģimenēm un aprūpētājiem - Roze, Elza (Latvijas Universitāte, 2025)
Baklaura darba nosaukums ir “Demences pacientu aprūpes ietekme uz ģimenēm un aprūpētājiem”. Baklaura darba mērķis ir izpētīt un analizēt demences ietekmi uz ģimenes locekļiem un aprūpētājiem, noskaidrot galvenās problēmas, ar kurām viņi saskaras, un izstrādāt ieteikumus aprūpētāju labbūtības uzlabošanai. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā tiek aplūkots demences medicīniskais un sociālais raksturojums, analizējot slimības izplatību, cēloņus un simptomus, kā arī tās ietekmi uz pacienta dzīves kvalitāti. Otrajā daļā tiek pētīta demences ietekme uz ģimenes locekļiem un aprūpētājiem, īpaši uzsverot emocionālo un fizisko slodzi, kas rodas ilgstošas aprūpes dēļ. Trešajā daļā tiks veikts pētījums par demences ietekmi uz ģimenes locekļiem un aprūpētājiem. Atslēgas vārdi: demence, aprūpētāji, ģimene, sociālais, darbs, emocionālā slodze, fiziskā slodze, ekonomiskā slodze.

The title of the bachelor's thesis is "The impact of dementia care on family and caregivers”. The aim of the bachelor's thesis is to study and analyze the impact of dementia on family members and caregivers, identifying the main problems they face, and developing recommendations for improving the well-being of caregivers. The work consists of three parts. The first part examines the medical and social characteristics of dementia, analyzing the prevalence, causes and, in particular, its impact on the patient's quality of life. The second part examines the impact of dementia on family members and caregivers, especially the emotional and physical burden that arises in the heavily studied areas of care. The third part will conduct a study on the impact of dementia on family members and caregivers. Keywords: dementia, caregivers, family, social work, emotional burden, physical burden, economic burden.
The impact of dementia care on families and caregivers
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; Demence; Aprūpētāji; ģimene; sociālais darbs