Brīvības atņemšanas soda piemērošanas īpatnības nepilngadīgajiem - Voino, Antra (Latvijas Universitāte, 2011)
Laikā, kad visas, sevi par tiesiskās un demokrātiskām pasludinājušās valstis, liberalizē savu normatīvo bāzi attiecībā par nepilngadīgajiem piemērojamām valsts sankcijām par šīs pašas valsts noteiktās kārtības pārkāpšanu, arī Latvijas Republika ir pievienojusies šai globālajai atziņai, par ko liecina gan masu saziņas līdzekļos ar vien biežāk atrodamā informācija, gan arī likumdevēju darbs, pielāgojot šis nostādnēm mūsu valsts normatīvo bāzi. Pēdējie grozījumi Krimināllikumā, kuri tieši ietekmēja nepilngadīgo personu kriminālatbildību, tai skaitā, brīvības atņemšanas soda noteikšanas kārtību, lielā mērā mainīja šī institūta iepriekš noteikto reglamentāciju – tika pilnībā izslēgta iespēja piemērot nepilngadīgajiem brīvības atņemšanas sodu par kriminālpārkāpumu un mazāk smagu noziegumu izdarīšanu; būtiski tika samazinātas maksimālās minētā soda piemērošanas robežas attiecībā arī uz smagiem un sevišķi smagiem noziegumiem. Tai pat laikā, argumentējot savu viedokli ar atsevišķiem, lielu sabiedrisko rezonansi guvušiem noziegumiem, ko nepilngadīgie likumpārkāpēji ir izdarījuši ar īpašu cinismu un/vai nežēlību, atsevišķi sabiedrības locekļi uzskata un norāda uz tieši pretējo, proti, sodu palielināšanas nepieciešamību. Bakalaura darba mērķis bija vispusīgi izzināt brīvības atņemšanas soda ietekmi uz krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu gadījumos, kad apsūdzētā persona noziedzīga nodarījuma izdarīšanas brīdī ir bijusi nepilngadīga. Autore centās tiesību aizskāruma smagumam un dziļumam pretstatīt tos ierobežojumus un pārdzīvojumus, ko nepilngadīgais notiesātais ir spiests izciest kā valsts nosodījumu. Autoresprāt, izstrādātais bakalaura darbs sniegs interesantiem paplašinātu ieskatu gan nepilngadīgo kriminālatbildības, gan tieši brīvības atņemšanas soda piemērošanas īpatnībās; šī vispusīguma līmeni vēl vairāk palielinās darbā analizētā informācija par nepilngadīgo kriminālatbildības institūta vēsturisko attīstību un ārvalstu pieredzi. Darbā piedāvātās teorētiķu atziņas un praktiķu viedokļi rosinās tā lasītājos vēlmi pašiem nostabilizēt savu pozīciju jautājumā, vai nepilngadīgo kriminālatbildības humanizācija ir sabiedrības ieguvums vai tomēr zaudējums.

At a time when all countries which have declared themselves legitimate and democratic, liberalize its regulatory framework in respect of minors, the applicable state sanctions on the country's own procedures established in violation of the Latvian Republic, has joined this global wisdom, as evidenced by the mass media as the most of the information, as well as legislative work, adapting the framework of our national regulatory framework. Recent amendments to the Criminal Law that directly affected the criminal liability of minors, including a custodial sentence in order, largely reversed the previously established institute of regulation – it was completely excluded the possibility of juvenile custodial sentences for criminal offenses and less serious crimes, were significantly reduced peak the penalty limits for the serious and very serious crimes. At the same time, relying on the opinions of the individual, a great public resonance gained crimes by young offenders, they have committed to a specific cynicism and/or violence, some members of the public view points to the exact opposite, namely, and increase of penalties is needed. The aim of the bachelor's paper was to comprehensively explore the impact of a custodial sentence on the criminal law relations equitable relief in cases where the person accused of committing the criminal offense was a minor at the time. The author tried seriousness and depth of the violated rights to polarize to the limits and experiences of juvenile, who convicts are forced to endure the public condemnation. In the author’s opinion, the bachelor’s paper will be interesting for extend insight into the criminal responsibility of minors, both directly to a custodial penalty, specificity, comprehensiveness; this level will further increase the work of analysis of information on juvenile criminal responsibility of the institute of historical development and foreign experience. The paper offers insights theoreticians and practitioners to encourage the views of its readers' willingness to stabilize its position on the question of whether the juvenile criminal humanization of the public gain or though loss.
Peculiarities of adjustment of criminal penalty- detention against juveniles
Keywords: Juridiskā zinātne