Nacionālais tiesiskais regulējums: atļauta diskriminācija? Mūsdienu Sporta politika ES tiesībās - Tcheishvili, Tchabuki (Latvijas Universitāte, 2010)
Būtiska nozīme Eiropas Savienības tiesību aktos ir sportam. Tomēr līdz pat pēdējiem grozījumiem sports netika regulēts saskaņā ar EK un Māstrihtas līgumu. Lisabonas līgums stājās spēkā 2009.gada decembrī, tajā tika uzsvērtas īpatnības sporta jomā. Tomēr Līgums pēta problēmu – noteikumus par vietējiem spēlētājiem un sportistu diskrimināciju nacionalitātes dēļ. Kā redzams no LESD un LES, neskatoties uz to, ka šie līgumi ietver jaunus noteikumus Sporta jomā, tas nenozīmē, ka iepriekš minētā problēma ir atrisināta. Tādējādi turpmākai sporta tiesību attīstībai Eiropā darbs joprojām ir svarīgs. Vēl nesen pasaulē visiecienītākā spēle bijusi – futbols, kas veidojusies Lielbritānijā. Šis darbs attiecas uz pašreizējiem priekšlikumiem noteikumiem par vietējiem spēlētājiem, kas ietver kvotas par futbola spēlētāju atlasi dažādu Eiropas klubu sacensībās. Diskriminācija, kas balstīta uz nacionālo piederību ir aizliegta, saskaņā ar ES tiesību aktiem. Tomēr iepriekš norādītie noteikumi par vietējiem spēlētājiem joprojām iekļauj nacionālo diskrimināciju, vai dažus šķēršļus, ierobežojumus, kurus paredz brīvas pārvietošanās tiesības, ko sniedz LESD un ESL. Jaunie noteikumi attiecībā uz sportu paredz, ka tiem ir īpašs raksturs, tomēr tas nenozīmē, ka to var izmantot kā beznosacījuma pamatojumu līgumā garantēto tiesību pārkāpumam. Šajā nozīmē noteikumiem par vietējiem spēlētājiem nepieciešamas objektīvs pamatojums no futbolu uzraugošajām iestādēm. Darbs arī pārbauda noteikumus par diskrimināciju pilsonības dēļ, ņemot vērā īpašos gadījumos sportā un jo īpaši futbolā. Tas nodrošina dažādus veidus, lai apstiprinātu, pamatotu noteikumus par vietējiem spēlētājiem un dod piemērus nediskriminējošiem risinājumiem. Darbā secināts, ka noteikumi par vietējiem spēlētājiem neatbilst pamatbrīvībām, kas paredzētas Līgumā, un ir maz ticams, ka tie var tikt objektīvi pamatoti.

Sport in European Union law is of fundamental importance. However, till the recent amendments sport was not regulated under the EC and Maastricht treaties. Lisbon treaty entered into force in December of 2009, which underlined the special nature of sport. However, this thesis examines the problem of home-grown players rule and the discrimination of sportspersons on the grounds of nationality. As we can see from the TFEU and TEU, in spite of the fact that these treaties include the new provisions with regards to sports, it does not mean that the mentioned problem has been solved. Accordingly, thesis is still relevant for the future development of sports law in Europe. In recent world most beloved game ever is football which was born in Great Britain. This thesis deals with the current suggestions for “home-grown player” rules which involve quotas on the selection of football players in different European club competitions. Discrimination on the grounds of nationality is prohibited under EU law. However, the mentioned home-grown player rules still include the discrimination on the basis of nationality or make some hindrances to the exercise of freedom of movement rights, which are provided by TFEU and TEU. The new rules regarding sport provide that it has special nature; however, it does not mean that this can be used as unconditional justification to the violation of the rights guaranteed by the Treaty. This impingement within the meaning of home-grown player rules needs objective justification from the football authorities. Thesis also examines the rules regarding the discrimination on the basis of nationality, taking into consideration the special cases of sport and in particular football. It also provides different ways for justification of the home-grown player rules and gives the examples for non-discriminatory solutions. Thesis concludes that the home-grown player rules are not consistent with the fundamental freedoms of the Treaty and are unlikely able to be objectively justified.
Home-Grown Rule:Justified Discrimination? Modern Sports Policy in EU Law
Keywords: Ekonomika