Nātrija bismuta titanāta hidrotermālā un mikroviļņu asistētā hidrotermālā sintēze - Dutkeviča, Sanija (Latvijas Universitāte, 2021)
“Nātrija bismuta titanāta hidrotermālā un mikroviļņu asistētā hidrotermālā sintēze”. Dutkeviča S., zinātniskie darba vadītāji Dr. phys. Dunce M. un docents Dr. chem. Vaivars G. Bakalaura darbs, 59 lappuses, 35 attēli, 45 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba ietvaros tika veikta hidrotermālā un mikroviļņu asistētā hidrotermālā sintēze nātrija bismuta titanāta (Na0,5Bi0,5TiO3) un cieto šķīdumu 0,94Na0,5Bi0,5TiO3–0,06BaTiO3, (Na0,5K0,5)0,5Bi0,5TiO3 iegūšanai, izmantojot bārija hidroksīda oktahidrātu (Ba(OH)2∙8H2O), bismuta nitrāta pentahidrātu (Bi(NO3)3∙5H2O), kālija hidroksīdu (KOH), nātrija hidroksīdu (NaOH), titāna (IV) butoksīdu (Ti(OC4H9)4) un titāna dioksīdu (TiO2). Iegūto sastāvu struktūra noteikta, izmantojot rentgenstaru difraktometrijas pulverveida analīzes metodi. To morfoloģija izpētīta ar skenējošo elektronu mikroskopu, kas papildus aprīkots ar enerģijas - dispersīvo rentgenstaru detektoru, ar kura palīdzību analizēts paraugu ķīmiskais sastāvs. Literatūras apskatā apkopota informācija par segnetoelektriķiem, konkrēti – Na0,5Bi0,5TiO3, tā hidrotermālo un mikroviļņu asistēto hidrotermālo sintēzi. Ir apskatīti vairāki Na0,5Bi0,5TiO3 pulveru hidrotermālās sintēzes apraksti. Pētījumā iegūtie rezultāti tika apstrādāti, apkopoti, salīdzināti savā starpā un ar dažādos literatūras avotos un pētījumos pieejamo informāciju, kā arī veikts to izvērtējums. Darba ietvaros tika sintezēti Na0,5Bi0,5TiO3, 0,94Na0,5Bi0,5TiO3–0,06BaTiO3 un (Na0,5K0,5)0,5Bi0,5TiO3.

Hydrothermal and microwave-assisted hydrothermal synthesis of sodium bismuth titanate. Dutkeviča S., research project supervisors Dr. phys. Dunce M., Dr. chem. Vaivars G. Bachelor thesis (59 pages, 35 pictures, 45 literature sources, 2 supplements). In Latvian. Within the framework of the research project, hydrothermal and microwave-assisted hydrothermal synthesis was performed for production of sodium bismuth titanate (Na0,5Bi0,5TiO3) and solid solutions 0,94Na0,5Bi0,5TiO3–0,06BaTiO3, (Na0,5K0,5)0,5Bi0,5TiO3 using barium hydroxide octahydrate (Ba(OH)2∙8H2O), bismuth nitrate pentahydrate (Bi(NO3)3∙5H2O), potassium hydroxide (KOH), sodium hydroxide (NaOH), titanium (IV) butoxide (Ti(OC4H9)4) and titanium dioxide (TiO2). Structure of the obtained compositions was determined by X-ray powder diffraction analysis method. The elemental content was determined by energy-dispersive X-ray spectroscopy. The structure and morphology were studied by scanning electron microscopy. The literature review summarizes information on ferroelectrics, specifically Na0,5Bi0,5TiO3, its hydrothermal and microwave-assisted hydrothermal synthesis. There are also considered several descriptions of hydrothermal synthesis of Na0,5Bi0,5TiO3 powder. The results obtained in this research were processed, compared mutually and with information available in various literature sources and studies. The work was based on synthesis of Na 0.5Bi 0.5TiO3, 0,94Na0,5Bi0,5TiO3–0,06BaTiO3 and (Na0,5K0,5)0,5Bi0,5TiO3. Na0,5Bi0,5TiO3, HYDROTERMAL SYNTHESIS, MICROWAVE ASSISTED HYDROTERMAL SYNTHESIS, SEGNETELECTRIC
Hydrothermal and Microwave assisted hydrothermal synthesis of sodium bismuth titanate
Keywords: Ķīmija; Na0,5Bi0,5TiO3; HIDROTERMĀLĀ SINTĒZE; MIKROVIĻŅU ASISTĒTĀ HIDROTERMĀLĀ SINTĒZE; SEGNETOELEKTRIĶI