Melanomas klīnisko un patohistoloģisko rādītāju korelatīvais pētījums - Nikolajeva, Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads. Lai gan pēdējā laikā ir ievērojami sasniegumi melanomas ārstēšanā, tomēr melanomas pacienta prognoze ir atkarīga no slimības stadijas diagnozes laikā. Darba mērķis. Novērtēt klīniskos un patohistoloģiskos rādītājus pacientiem ar primāru ādas melanomu. Materiāli un metodes. Pētījums tika veikts LU Medicīnas Fakultātes un Rīgas Austrumu Universitātes slimnīcās Patoloģijas centrā. Pētījums bija retrospektīvs, kura ietvaros tika veikta klīnisko un patohistoloģisko rādītāju novērtēšana. Pētījums tika veikts laika periodā no 01.10.2019. līdz 31.05.2020. Pētījumā tika iekļauti 71 pacients vecumā no 18 līdz 85 gadiem. Rezultāti. Retrospektīvā pētījumā tika iesaistīts 71 pacients ar vidējo vecumu M=62.08; Pētījumā iegūtie rezultāti parādīja statistiski ticamu korelāciju starp audzēja vaskulāru invāziju (V) un Breslova līmeni (Rho=+0.70; p<0.0001), arī Breslova līmeni un ieaugšanu limfvados (Rho=+0.55; p<0.0001). Statistiski ticama korelācija bija starp audzēja vaskulāru invāziju (V) un Klārka līmeni (Rho=+0.68; p<0.0001), arī Klārka līmeni un ieaugšanu limfvados (Rho=+0.54; p<0.0001). Kā arī pētījumā iegūtie rezultāti parādīja statistiski ticamu korelāciju starp melanomas histolopatoloģisku formu un peritumorālo limfocitāru infiltrāciju (TIL) [Rho=+0.32; p=0.009). Secinājumi. Klīnisko, BRAF gēnu mutāciju un histopatoloģisko rādītaju korelatīvā novērtēšana primārās melanomas diagnostikā ir būtiska pacienta prognozes un riska stratifikācijas novērtēšanā. Precīza gēnu mutācijas noteikšana melanomas pacientiem ļautu turpināt attīstīt efektīvākās ārstēšanas metodes ar mērķi novērst medikamentu rezistenci un slimības recidīvu.

The title of diploma work –„The comparative study of clinical and histopathological characteristics in melanoma”. Author – Anna Nikolajeva, supervisor - Dr.Tatjana Zablocka. Introduction. Despite new opportunities for treating melanoma, the prognosis still depends on the stage of a disease during the time of diagnosis. Objective. To compare the clinical and pathohistological characterisitcs of melanoma. Materials and methods. A retrospective study was performed at the University of Latvia Faculty of Medicine and Pathology Center of the Riga East University Hospital. In the course of the study, the clinical and pathohistological characteristics of melanoma were assessed. The study was conducted from 1 October, 2019 till 1 May, 2020, in which 71 patients aged 18 to 85 years were enrolled in the study. Results. A retrospective study enrolled 71 patients with an averageage of M = 62.08; SD = 14.15 years, of which 47 were female and 24 were male. The results obtained by the Spearman test showed a statistically significant correlation between tumor vascular invasion (V) and Breslow level (Rho = + 0.70; p <0.0001), as well as Breslow level and lymphatic growth (Rho = + 0.55; p <0.0001). There is a statistically significant correlation between tumor vascular invasion (V) and Clark level (Rho = + 0.68; p <0.0001), as well as Clark level and lymphatic growth (Rho = + 0.54; p <0.0001). Also, the results obtained in the study showed a statistically significant correlation between the histolopathological form of melanoma and peritumoral lymphocytic infiltration (TIL) (Rho = + 0.32; p = 0.009). Conclusions. The comparative assessment of the clinical, histopathological and BRAF mutational status during the time of diagnosis of melanoma seems potentially beneficial for the disease prognosis and risk stratification. Accurate detection of gene mutations in melanoma patients would allow further development of the most effective treatment to prevent drug resistance and relapse.
The comparative study of clinical and histopathological characteristics in melanoma
Keywords: Medicīna; melanoma; BRAF V600E; korelācija; Breslova dziļums; Klārka līmenis