Biznesa procesu modelēšana, izmantojot metamodelēšanas paņēmienus : kopsavilkums - Vītoliņš, Valdis (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba tēma ir saistīta ar biznesa procesu vadības sistēmu izstrādi. Šajā darbā biznesa procesu modelēšanas problēmas ir risinātas, izmantojot metamodelēšanas paņēmienus. Metamodelēšana ļauj dažādus biznesa modelēšanas aspektus aplūkot vienotā un vispārīgā formā, tai pat laikā nezaudējot precīzu jēdzienu nozīmi. Galvenie pētījumu rezultāti ir sekojoši: Izstrādāts vienots biznesa procesu un to apkārtnes metamodelis, kas parāda biznesa modelēšanas jēdzienus un to saistību. Izstrādāta biznesa modeļu jēdzienu kartēšanas metode jēdzienu kartēšanai no viena domēna uz vairākām modelēšanas valodām. Izstrādāta precīza Unified Modeling Language Aktivitāšu diagrammas (UML AD) izpildes semantika, izmantojot virtuālo mašīnu. Izstrādāti funkcionāli ekvivalenti UML AD apakškopas profila un BPMN apakškopu metamodeļi, un uz to bāzes izveidoti šo valodu redaktori. Izstrādātas transformācijas valodā MOLA, kas veic modeļu transformāciju no AD uz BPMN.

The thesis discusses topics related to the development of business process management systems. Thesis proposes that business process modeling problems can be solved using a metamodeling approach, which allows analysis of different modeling aspects in a unified and comprehensive way, while retaining the exact semantics of concepts. The main results of the research are following: A notation independent business process metamodel is developed. A new approach is developed for mapping business concepts from one common domain to different modeling languages. Exact execution semantics for the UML activity diagram (AD) is developed using a virtual machine. Functionally equivalent metamodels are developed for the profile of the UML AD subset and a BPMN subset. Model transformations are developed in the MOdeling LAnguage (MOLA) to perform transformations from AD to BPMN.
Keywords: Datorzinātnes; Programmēšanas valodas un sistēmas; Programming languages ​​and systems