Fiziskas darba slodzes ietekme uz operāciju māsu darbaspējām - Vilcāne, Diāna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma „Fiziskas darba slodzes ietekme uz operāciju māsu darbaspējām”. Operāciju māsu ikdienas darbs ir saistīts gan ar fizisku, gan garīgu darba slodzi. Tomēr fiziska darba slodzes ietekme uz operāciju māsu darbspējām netiek bieži pētīts. Labas darbspējas ir labklājības pamats un veselības rādītājs ikviena cilvēka dzīvē. Darba mērķis ir noskaidrot fiziska darba slodzes ietekmi uz operāciju māsas darbspējām. Pētījumam tiek izvirzīta hipotēze: Fiziskā darba slodze ietekmē operāciju māsas darbaspējas. Pētniecības uzdevumi ir izpētīt literatūru, izvēlēties pētījuma izpildei nepieciešamās metodes, veikt datu analīzi un izdarīt secinājumus. Pētījumā tiek pielietota kvantitatīvā pētījuma metode. Pētniecības instruments ir trīs aprobētas anketas. Hipotēze apstiprinājusies. Fiziska darba slodze ietekmē operāciju māsu darbspējas. Var secināt, ka operāciju māsas saskaras ar fizisku darba slodzi, daļa no operāciju māsām saskaras ar slodzi, kas var veicināt pārslodzi darbā. Neviena operāciju māsa netiek identificēta ar ļoti labām darba spējām, lielāka daļa operāciju māsu ir ar vidējām darbspējām. Darbā ir 9.nodaļas, 3 apakšnodaļas, 5 pielikumi, 55 lpp, 17 attēli.

Bachelor’s thesis – The impact of physical workload on operation nurse work capacity. Every day operation nurses are involved with physical and mental workloads. However,the effect of physical workload on operation nurses work capacity is not often researched. Good working capacity is the basis of well-being and a health indicator in every person's life. The aim of this research is to determin the effect of physical workload on the operation nurse work capacity. The hypothesis is that physical workload affects operation nurses work capacity. This study was carried out in 3 healthcare facilities with operation units and included 30 respondents. Research method – quantitative. Research tool – three approved questionnaires. The hypothesis is comfirmed. Physical workload affects the performance of operation nurses work capacity. Author came to conclusion that most of the operation nurses experience workload, however, a significant proportion faces with a physical workload everyday and can lead to overload. It is important to mention that no operation nurses is identified with very good working capacity, most operation nurses have average working capacity. Bachelor consists of 9 chapters, 3 subchapters , 5 appendices, 55 pages, 17 pictures.
Te Impact of Physical Workload on Operation Nurse Work Capacity
Keywords: Medicīna; Operāciju māsa; Fiziska darba slodze; Darbspējas; Arodveselība