Latvijas jauniešu migrācija uz Ārvalstīm. Norveģijas piemērs - Kleperis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt jauniešu migrācijas plūsmu no Latvijas uz Norvēģiju, raksturojot galvenās migrācijas iezīmes. Empīriski pētniecisko daļu veido Latvijas jauniešu aptaujas īstenošana un aptaujas rezultātu analīze. Izmantojot globālā tīmekļa sociālo vietni Facebook, tika iegūtas 224 anketas no Latvijas jauniešiem, kuri dzīvo vai ir dzīvojuši Norvēģijā. Iegūtie aptaujas rezultāti tika analizēti ar SPSS programmas palīdzību. Maģistra darbs sastāv no anotācijām un piecām nodaļām. Pirmajā nodaļā ir aprakstītas starpvalstu migrācijas galvenās formas un noteicošie motīvi, kā arī aplūkotas jauniešu migrācijai raksturīgās iezīmes. Otrajā nodaļā aplūkota Norvēģija kā starptautiskās migrācijas galamērķis, un tās nozīme migrantiem no Latvijas, analizējot sekundāros datus. Trešajā nodaļa aprakstīti veiktā pētījuma izmantotie materiāli un pielietotās metodes aptaujas veikšanai un kvantantīvo datu analīzei. Ceturtajā nodaļā veikta iegūto datu analīze, bet piektajā nodaļā aprakstīti galvenie pētījuma secinājumi.

The aim of this master thesis is to evaluate youth migration from Latvia to Norway, describing the main features of migration process. Part of empirical research consists of survey implementation about Latvian youth and analysis of survey results. Total of 224 questionnaires were obtained using social portal Facbook from the youngsters of Latvia, who live or have lived in Norway. Data from this survey was analysed using SPSS program. Master thesis consists of thesis annotations and five chapters. In the first chapter main international migration forms and determining motives for migration are described, as well as characteristics of youth migration. Second chapter is focused on Norway as important destination for international migrants and analysing the importance of migration to Norway for young migrants from Latvia by using secondary data. In the third chapter methods and materials that were used for research are described. In the fourth chapter data from author’s survey is analyzed. The fifth chapter consinsts of discussion and conclusions from the research.
Latvian youth migration abroad . Norwegian example
Keywords: Ģeogrāfija; Latvija; Norvēģija; jaunieši; starpvalstu migrācija