Neiroloģiskie traucējumi pēc Covid-19 pārslimošanas - Ribakova, Aļina (Latvijas Universitāte, 2023)
Daži cilvēki, kuri inficējušies ar vīrusu, kas izraisa Covid-19, var izjust ilgstošas infekcijas sekas, kas pazīstamas kā Ilgs Covid vai Post-Сovid. Ilgs Covid ir plaši definēts kā pazīmes, simptomi un apstakļi, kas turpinās vai attīstās pēc sākotnējās Covid-19 inficēšanās. Ilgtoša Covid ir bieži vien novājinoša slimība, kas rodas vismaz 10% smaga akūta respiratorā sindroma koronavīrusa 2 (SARS-CoV-2) gadījuma. Ir identificēti vairāk nekā 200 simptomu, kas ietekmē dažādas orgānu sistēmas. Tiek lēsts, ka vismaz 65 miljoniem cilvēku visā pasaulē attistās ilgtoša Covid, un saslimšanas gadījumu skaits ar katru dienu pieaug. Biomedicīnas pētījumos ir panākts būtisks progress dažādu patofizioloģisko izmaiņu un riska faktoru identificēšanā, kā arī slimību raksturošanā; turklāt sindromu un posturālās ortostatiskās tahikardijas sindromu, ir radījušas pamatu pētījumiem šajā jomā.

Some people who are infected with the virus that causes Covid-19 may experience long-term effects of the infection, known as Prolonged Covid or Post-covid. Prolonged Covid is broadly defined as signs, symptoms and conditions that persist or develop after the initial infection with Covid-19. Long-term Covid is an often debilitating illness that occurs in at least 10% of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) cases. More than 200 symptoms affecting different organ systems have been identified. It is estimated that at least 65 million people around the world are developing long-term Covid, and the number of cases is increasing by the day. Biomedical research has made significant progress in the identification of various pathophysiological changes and risk factors, as well as in the characterization of diseases; in addition, the syndrome and postural orthostatic tachycardia syndrome, have created the basis for research in this field.
Neurological disorders after Covid-19
Keywords: Farmācija; Covid-19; neiroloģiskie traucējumi; Post-Covid; infekcija