Antivaroņa arhetipa morāle Holivudas filmās: auditorijas viedokļu hermeneitiskā analīze - Zirdziņa, Beate (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Antivaroņa arhetipa morāle Holivudas filmās: auditorijas viedokļu hermeneitiskā analīze” mērķis ir noskaidrot kā mūsdienu supervaroņu filmās funkcionē anti-varoņa arhetips izmantojot četru filmu naratīva analīzi kā arī noskaidrot auditorijas domas un pastāvošos uzskatus par anti-varoņa arhetipu filmās. Darbā tiek analizētas filmas “Ghost Rider”, “Watchmen”, “Suicide Squad” un “Deadpool”. Bakalaura darba teorētiskie dati balstīti Džozefa Kampbela “Varoņa ceļā” un Karla Junga arhetipu modeļos. Darba empīriskie dati iegūti veicot minēto filmu naratīva analīzi ar Vladimira Propa sintagmātisko un Kloda Levī Strosa paradigmātisko pieeju. Iegūtie rezultāti sniedz informāciju par anti-varoņa lomu supervaroņu filmās kā arī parāda auditorijas viedokli un informētības pakāpi par šo varoņa arhetipu.

In “The Morals of the antihero archetype in Hollywood movies: Hermeneutic analysis of audience opinions” the author seeks to find how the antihero archetype functions in modern superhero films using narrative analysis of four movies as well as determine how the audience views the antihero archetype in films. The author will be analyzing ‘Ghost Rider’, ‘Watchmen’, ‘Suicide Squad’ and ‘Deadpool’. The theoretical data will be based on Joseph Campbell’s “Hero’s Journey” and the archetype models of Carl Jung. The Empirical data will be obtained through the analysis of film narrative with the syntagmatic approach of Vladimir Propp and the paradigmatic approach of Claude Lévi-Strauss. The results provide information on the role of the antihero in superhero films as well as show how the audience perceives the archetype of the antihero.
The Morals of the antihero archetype in Hollywood movies: Hermeneutic analysis of audience opinions
Keywords: Komunikācijas zinātne; Anti-varoņi; naratīva analīze; auditorijas viedoklis; varoņi