Latvijas un Ķīnas starptautiskā tirdzniecība - Bušmane, Anna Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba tēma ir Latvijas un Ķīnas starptautiskā tirdzniecība. Šāda tēma tika izvēlēta tāpēc, ka pēdējo gadu laikā šo divu valstu savstarpējās attiecības un tirdzniecība ir strauji attīstījusies un attīstās vēl joprojām. Diplomdarba mērķis ir analizēt un novērtēt Latvijas un Ķīnas starptautisko tirdzniecību, ietekmējošos faktorus, noteikt attīstības tendences un izpētīt katras valsts ārējās tirdzniecības politiku. Lai realizētu uzstādīto darba mērķi, tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: •Raksturot Latvijas starptautisko tirdzniecību un Ķīnas starptautisko tirdzniecību •Analizēt un izvērtēt Latvijas un Ķīnas sadarbību tirdzniecības jomā Mērķa sasniegšanai diplomdarbs tika veidots no trim daļām. Pirmajā daļā tika definēta starptautiskā tirdzniecība, tās teorija un politika, kā arī citi teorētiskie aspekti. Otrajā daļā tika analizēta Latvijas starptautiskā tirdzniecība un Ķīnas starptautiskā tirdzniecība un trešajā daļā tika analizēta Latvijas un Ķīnas starptautiskā sadarība tirdzniecības jomā. Darba apjoms 66 lapaspuses, tajā ir 14 tabulas un 13 attēli. Atslēgas vārdi: merkantilisms, brīvā tirdzniecība, imports, eksports, protekcionisms, absolūto priekšrocību teorija, salīdzinošo priekšrocību teorija.

Diploma thesis’s theme is International Latvian-Chinese trade. This subject was choosen because in recent years those tro country economical relations has rapidly evolved and is still evolving. The aim of the diploma thesis is to analyse and evaluate international trade of Latvia and China, influencing factors, to identify trends and explore each countries external trade policy. To realize the goal author set targets: •To describe and analize international trade of Latvia and China •To analize trade relationships between Latvia and China Diploma consists of 3 parts. First teoretical part, Second and third part data analysis The extent of thesis is 66 pages, 14 Tables and 13 images. Key words: mercantilism, free trade, imports, exports, protectionism, the theory of absolute advantage, the theory of comparative advantage
International Latvian-Chinese trade
Keywords: Ekonomika; Merkantilisms; brīvā tirdzniecība; imports; eksports; protekcionisms