Ilzas Geraņimovas ezera izpētes vēsture, kā arī planktona, it īpaši Ceratium hirundinella, rādītāji atkarībā no ezera posma un antropogēnās ietekmes 2017. gada vasaras sezonā - Reščenko, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2018)
Ilzas Geraņimovas ezerā novērojamas ilgtermiņa ekosistēmas izmaiņas, kuru rezultātā, piemēram, kopš 1952. gada par ~ 4,5 ⁰C pakāpeniski paaugstinājusies hipolimnija temperatūra un par 15 mg/l pieaugusi kalcija koncentrācija. Ezers arī cieš no intensīva antropogēna punktveida un difūzā piesārņojuma. Tomēr, neskatoties uz novērotu tā ietekmi uz makrozoobentosu ūdenstilpes ZA galā, šī darba rezultāti neliecina par konkrētās ezera daļas planktona organismu galveno grupu negatīvu atbildi uz piesārņojumu, tomēr tajā vērojama, piemēram, trīs līdz piecas reizes zemāka zarūsaiņu koncentrācija. Līdzīgi, netika konstatēta arī fizikāli – ķīmisko mērījumu norāde uz potenciāli negatīviem dzīvotnes apstākļiem atsevišķās ezera zonās. Novērojumi liecina, ka galvenais ezera posmu biotas mainību ietekmējošais faktors ir gultnes reljefs, kas ūdenstilpi iedala divos izteiktos baseinos – rietumu un austrumu, kuri savienoti ar relatīva seklūdens posmu. Aprēķinot Ceratium hirundinella epitēkas un hipotēkas proporcijas svārstīgo asimetriju (SA), intensīvākās antropogēnās ietekmes skartajā austrumu baseinā novērota statistiski būtiski augstāka svārstīgā asimetrija. Tas liecina par augstāku stresu organismu agrīnas attīstības stadijā, tomēr rādītājs ir nedrošs un nav uzskatāms par objektīvu mērvienību bez tālākiem pētījumiem.

Lake Ilzas Geranimovas, it’s surveying history and evaluation of 2017 summer’s pankton ,especially Ceratium hirundinella, depending on abiotic factors and anthropogenic activity in different parts of the lake Lake Ilzas Geranimovas experiences long term environmental changes. For example, since 1952 temperature of lake’s hypolimnion has decreased by ~ 4,5 ⁰C while concentration of calcium has increased by 15 mg/l. Important anthropogenic impact is also present as both point and diffuse pollution. It has been historically shown that there is significant disparity of ecological quality of macrozoobenthos between different lake areas with worse being in southeast end of longitudinal lake. However, this study did not find such effect in planktonic communities, except of depressed density of cladocera group compared to the rest of the lake. Most significant differences were observed between two main parts of the lake – west and east, but those were explained by prevalence of large physical sections of deepwater (25 – 46 m) regions of lake, divided by significant relatively shallow (1 – 5 m) middle part. Results describing fluctuating asymmetry (FA) of Ceratium hirundinella showed statistically significant increase of FA in eastern basin, which was also the one with strongest theoreticized pollution influence. However, as FA analysis hasn’t been done in such a way this study describes, it should not be considered as objective argument without further studies. Key words: Lake Ilzas Geraņimovas, temperature of hypolimnion, anthropogenic pollution, phytoplankton, zooplankton, fluctuating asymmetry
Lake Ilzas Geranimovas, it’s surveying history and evaluation of 2017 summer’s pankton (especially Ceratium hirundinella) depending on abiotic factors and anthropogenic activity in different parts of the lake
Keywords: Bioloģija; Ilzas Geraņimovas ezers; hipolimnija temperatūra; antropogēnais piesārņojums; fitoplanktons; zooplanktons