Latviešu izglītības iestādes Jelgavā no 1920. līdz 1940. gadam - Melderis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2020)
Izglītības iestāde sniedz ieguldījumu sabiedrības labklājībā un inteliģences veidošanā. Jelgavā latviešu izglītības iestādes pulcēja daudz erudītu skolotāju un mācībspēku. Krievijas impērijas izglītības sistēma, kura tika papildināta ar Rietumeiropas filozofu atziņām bija aiz-metnis Latvijas izglītības sistēmai. Tāpēc svarīgi ir iepazīties kā veidojās Latvijas izglītības sis-tēma, kurā iekļāvās Jelgavas izglītības iestādes. Liels gandarījums, ka 1938. gadā tika izveidota Latvijas Lauksaimniecības akadēmija, kuras tapšanā iesaistījās valsts prezidents Kārlis Ulma-nis. Divdesmit gados Jelgavā pieauga Latviešu izglītības iestāžu skaits, kas norāda uz labu un sakārtotu izglītības sistēmu, tās tapšanā sava loma bija Jelgavas valsts II ģimnāzijas direktoram Ģedertam Odiņam un Jelgavas valsts skolotāju institūta direktoram Eduardam Pētersonam.

The educational establishment contributes to the wellbeing an intelligence of society. In Jelgava, Latvian educational institutions brought together many erudite teachers and teaching stuff. The Latvian Education system was to develop of the Russian Empire, which was sup-plemented with the knowledge philosophers of Western Europe. It is therefore important to become acquainted with the development of the Latvian education system, in which Jelgava educational institutions joined. In twenty years, the number of Latvian education institutions increases in Jelgava, which points to a good well-organised education system, the role of the director of Jelgava State II Gymnasium, and director of the Jelgava State Teacher Institute, Eduard Petersons.
Latvian educational institutions in Jelgava from 1920 to 1940.
Keywords: Vēsture; Izglītības sistēma; Jelgavas izglītības iestādes; K. Ulmaņa autiritārais režīms; Latvijas mācību programma