Brūces infekcijas riska mazinošie pasākumi pacientiem pirms sirds operācijām - Alatina, Vita (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma – Brūces infekcijas riska mazinošie pasākumi pacientiem pirms sirds operācijām. Tēmas aktualitāti nosaka pirmsoperācijas periodā veiktās procedūras, kuru mērķis ir samazināt infekcijas risku, lai novērstu komplikācijas, kas var rasties operācijas vai pēcoperācijas laika. Pirms operācijas sagatavošanas uzdevums ir būtisks priekšnoteikums veiksmīgai brūces infekcijas novēršanai, ievērojot aprūpes procesā visus nepieciešamos higiēnas pasākumus, lai sasniegtu ātru un efektīvu pacienta atveseļošanos. Darba mērķis ir noskaidrot brūču infekcijas riska mazinošos pasākumus pacientiem pirms sirds operācijām. Pētniecības uzdevumi ir veikt literatūras analīzi par doto tēmu, analizēt D.E. Oremas māszinību teoriju saistībā ar bakalauru tēmu, izstrādāt pētījuma instrumentu – novērošanas protokolu, (balstīts uz GLOBAL GUIDELINES FOR THE PREVENTION OF SURGICAL SITE INFECTION) ,veikt pētījumu, pētījumu rezultātu apstrādi, analīzes un secinājumu formulēšanu. Izvirzīts pētniecības jautājums: kāda ir pacientu operācijas aprūpe brūces infekcijas riska mazināšanai? Pētniecības instruments: novērojuma protokols. Pētniecības metode – kvalitatīvā. Veicot pētījumu, tika īstenots mērķis, izpētīt un veikt novērojuma protokola izpildi, kur autors secināja, ka pacienti tiek pilnībā sagatavoti pēc starptautiskām vadlīnijām attiecībā uz brūču infekcijas riska mazināšanu.

Bachelor's thesis - to reduce injury measures of wound infection in patients undergoing cardiac surgery. Relevance of the topic is determined by preoperative procedures (pre-treatment) performed to reduce the risk of infection by taking measures to prevent the complications that can occur during surgery or post-operative period. The task of modernization of operative surgery is a prerequisite for successful surgical treatment, taking all unnecessary hygiene measures in the process of care to ensure the rapid and effective rehabilitation of patients. The aim of the work is to determine the risk of wound infection in patients who underwent cardiac surgery. The research task is to analyze the literature on this topic, D.E. Orema theory of care in relation to the topic of the bachelor, the development of research tools - security protocol (will be based on the GLOBAL GUIDELINES FOR THE PREVENTION OF SURGICAL INFECTION ) and for research and treatment research, analysis and formulation of conclusions. Released research question: what is the treatment of patients to reduce the risk of infection of the wound? Research tool: Observation protocol. The method of research: Qualitative. To analyze the results obtained in the study, the author concludes that, as a protocol has been developed to reduce the risk of wound infection before heart surgery.
To Reduce Injury Measures of Wound Infection in Patients Undergoing Cardiac Surgery
Keywords: Medicīna; sirds operācija; infekcija; pirmsoperācijas sagatavošana; higiēna