Antidepresantu un citu depresiju ārstējošo zāļu aprite vienā no Latvijas mazpilsētas aptiekām - Jēkabsone, Egija (Latvijas Universitāte, 2015)
Problēma: Depresija mūsdienās ir viena no sastopamākajām un izplatītākajām saslimšanām Latvijā un visā pasaulē. Depresija un tās simptomi var tikt ārstēti ar antidepresantiem un citām depresiju ārstējošām zālēm, piemēram, antipsihotiskiem līdzekļiem un anksiolītiskiem līdzekļiem. Depresijas pacientu skaits Latvijā pakāpeniski pieaug un antidepresantu lietošana kļūst aizvien izplatītāka. Pētījuma mērķis: Veikt antidepresantu un citu depresiju ārstējošo zāļu apgrozījumu izpēti vienā no Latvijas mazpilsētas aptiekām 2012. gada janvāra līdz 2014. gada decembrim. Metode: Statistiku datu ievākšana un apkopošana par antidepresantu un citu depresiju ārstējošo zāļu apgrozījumu no 2012. gada janvāra līdz 2014. gada decembrim. Zilo recepšu blanku analizēšana, lai iegūtu datus par pacientu dzimumu, vecumu un ārstu, kas izrakstījis recepti. Rezultāti: Antidepresantu un citu depresiju ārstējošo zāļu apgrozījums 2012./2014. gadā ir pieaudzis par 22,6%. Konkrētajā mazpilsētas aptiekā visvairāk tiek iegādāti SSAI antidepresanti un antipsihotiskie līdzekļi. Rezultāti liecina, ka sezonalitāte ietekmē zāļu apgrozījumu. Antidepresanti un citas depresiju ārstējošās zāles nozīmē vairāk sievietēm nekā vīriešiem. Tika novērots, ka ar depresiju vairāk slimo pacienti no 40 – 60 gadiem.

Background: Nowadays depression is one of the most commonly occurring diseases in Latvia and worldwide. Depression and its symptoms may be treated with antidepresants and other depression treating drugs such as antipsychotics and anxiolytics. Depression patients of Latvian are gradually increasing and antidepressants are becoming increasingly common. Study aim: To take antidepresants and other depression treating medicine turnover studies in one of the Latvian small town pharmacies from January 2012 to December 2014. Methods: Statistics data collection and compilation of antidepressants and other depression treating medicine turnover from January 2012 to December 2014. Blue prescription analysis to obtain data on the patients gender, age and the doctor who issued the prescription. Results: Antidepressants and other depression treating medicines turnover in year 2012 – 2014 has increased by 22,6%. In the small town pharmacy most are prescribed SSRI antidepressants and antipsychotics. The results show that seasonality effects medicine turnover. Antidepressants and other depression treating medicine are more prescribed women than men. Observed that most patients with depression are from 40 – 60 years old.
Antidepressants and other depression treating drugs turnover in one of the small town pharmacies in Latvia
Keywords: Farmācija; Depresija; antidepresanti; antipsihotiskie līdzekļi; zāļu aprite; aptieka