Kriminālatbildība par neslavas celšanu - Kasperovičs, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2020)
Tiesības uz vārda brīvību ir uzskatāmas par vienām no fundamentālajām cilvēka pamattiesībām. Var rasties situācijas, kad tiesības uz vārda brīvību nonāk kolīzijā ar citām cilvēku pamattiesībām. Tādos gadījumos likumdevējam ir jāparedz tāds tiesiskais regulējums, kas spēj efektīvi un taisnīgi atrisināt pamattiesību kolīziju. Viens no tādiem tiesiskajiem regulējumiem ir paredzēts Latvijas Republikas Krimināllikuma 157. pantā, kas paredz atbildību par neslavas celšanu. Straujas tehnoloģiskās attīstības rezultātā, mūsdienās ir pieejams milzīgs klāsts ar līdzekļiem, kurus var izmantot komunikācijai un informācijas izplatīšanai. Komunikācijai paredzēto līdzekļu daudzveidība noved pie tā, ka neslavas celšanu var īstenot visdažādākajos veidos. Latvijas krimināltiesības pastāv zināmas neskaidrības saistībā ar kriminālatbildības noteikšanu gadījumos, kad neslavas celšanas notiek masu saziņas līdzekļos. Darba mērķis izpētīt kriminālatbildības noteikšanas tiesiskos aspektus saistībā ar neslavas celšanu masu saziņas līdzeklī Lai sasniegtu izvirzīto mērķi ir nepieciešams izpētīt neslavas celšanas nodarījuma kvalifikācijas tiesiskos aspektus, izprast jēdziena “masu informācijas līdzekļi” saturu, sintezēt iegūto informāciju un noteikt problēmas saistībā ar neslavas celšanas masu saziņas līdzeklī nodarījuma kvalifikāciju.

The right to freedom of expression is considered to be one of the fundamental human rights. There may be situations where the right to freedom of expression comes into conflict with other fundamental human rights. In such cases, the legislator should provide for a legal framework capable of effectively and fairly resolving the conflict of fundamental rights. One such legal framework is provided in Article 157 of the Criminal Law of the Republic of Latvia, which provides for liability for defamation. As a result of rapid technological development, a wide range of tools are available today, which can be used to communicate and disseminate information. The diversity of tools for communication leads to the fact that defamation can be carried out in a wide variety of ways. The criminal law of Latvia contains uncertainties regarding the determination of criminal liability in cases where defamation takes place in mass media. The point of thesis is to investigate the legal aspects of criminal liability in relation to defamation in the media In order to achieve the objective pursued, it is necessary to investigate the legal aspects of the qualification of a defamation offence, to understand the content of the concept of “mass media”, to synthesize the information obtained and to identify problems relating to the qualification of a defamation in mass media.
Criminal liability for defomation
Keywords: Juridiskā zinātne; vārda brīvība; gods un cieņa; neslavas celšana; masu saziņas līdzeklis