Molekulārie mikroRNS faktori hipofīzes adenomas attīstībā - Litvina, Daiga Helēna (Latvijas Universitāte, 2021)
Izmaiņas miRNS ekspresijā ir saistītas ar dažādu audzēju patoģenēzi, tāpēc tās ir iespējams izmantot kā biomarķierus. Lai pētītu, kādas miRNS ir saistītas ar hipofīzes adenomām (HA), darbā ar nākamās paaudzes sekvencēšanu (NGS) tika analizēts miRNS sastāvs 13 HA pacientu audos, kā arī analizēts cirkulējošo miRNS profils plazmā pirms un pēc HA rezekcijas operācijas 13 HA pacientos. Statistiski būtiskas (P < 0,05) miRNS sastāva izmaiņas asins plazmā 24 stundas pēc operācijas noteiktas piecām miRNS (hsa-miR-143-3p; hsa-miR-1290; hsa-miR-223-3p; hsa-miR-12136; hsa-miR-425-5p) un to izmaiņas pēc Log2 fold change bija robežās no 0,55 līdz 2,87. HA pacientu audos tika identificētas 70 statistiski būtiskas (P < 0,05) miRNS ekspresijas atšķirības augšanas hormonu sekretējošo somatotrofinomu (GH) grupā salīdzinājumā ar nefunkcionējošo hipofīzes adenomu (NFPA) grupu. Pēc Benjamini-Hochberg korekcijas, astoņu miRNS (hsa-miR-195-5p; hsa-miR-21-5p; hsa-miR-501-3p; hsa-miR-378d; hsa-miR-378c; hsa-miR-378i; hsa-miR-378a-3p; hsa-miR-504-5p) ekspresijas atšķirības saglabājās statistiski būtiskas (Padjusted < 0,05), to izmaiņas pēc Log2 fold change bija robežās no -4,99 līdz 3,12.

Changes in the expression of miRNAs are associated with the patogenesis of various tumors and can therefore be used as biomarkers. To study miRNAs associated with pituitary adenomas (PA), composition of circulating miRNAs in 13 PA patients’ plasma samples before and 24 hours after PA resection surgery and tissues of 13 patients’ PA were analyzed using next generation sequencing (NGS). Statistically significant (P < 0.05) miRNA changes in blood plasma sapmples 24 hours after surgery have been identified for five miRNAs (hsa-miR-143-3p; hsa-miR-1290; hsa-miR-223-3p; hsa-miR-12136; hsa-miR-425-5p) Log2 fold change ranging from 0.55 to 2.87. In tissues of PA, 70 miRNAs were statistically significant (P < 0.05) differentially expressed in growth hormone secreting somatotroph adenoma (GH) group compared to non-functioning pituitary adenoma (NFPA) group. Following the Benjamini-Hochberg correction of the data, differences in the expression of eight miRNAs (hsa-miR-195-5p; hsa-miR-21-5p; hsa-miR-501-3p; hsa-miR-378d; hsa-miR-378c; hsa-miR-378i; hsa-miR-378a-3p; hsa-miR-504-5p) remained statistically relevant (Padjusted < 0.05), Log2 fold change ranging from -4.99 to 3.12.
Molecular microRNA factors in the development of pituitary adenoma
Keywords: Bioloģija; hipofīzes adenoma; miRNS diferenciālā ekspresija plazmā un audos; plazmas biomarķieri; mikroRNS