Soda noteikšanas teorētiskie un praktiskie aspekti - Luste, Linda (Latvijas Universitāte, 2020)
Vienlaikus ar humānisma ideju un cilvēktiesību principu ieviešanu sodu noteikšanā arvien lielāku nozīmi iegūst arī nepieciešamība nodrošināt efektīvu noziedzīgu nodarījumu novēršanu. Bakalaura darba mērķis ir apzināt soda noteikšanas vispārīgo principu un noteikumu, kas attiecas uz soda noteikšanu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, regulējuma un prakses problēmjautājumus. Darba uzdevumi ir izpētīt soda un ar to saistītā taisnīguma izpratnes vēsturisko attīstību, soda būtību un mērķi, soda noteikšanas vispārīgo principu un to ietekmējošo apstākļu regulējumu un piemērošanas praksi, soda noteikšanas par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem regulējumu un piemērošanas praksi. Darba rezultātā secināts, ka pašreizējā sodu sistēma nonāk pretrunā vispārējai taisnīguma izpratnei, turklāt sodu noteikšanā saskatāma formāla reakcija uz noziedzīgo nodarījumu.

At the same time with introduction of the humanist ideas and human right principles in the imposition of penalty, the importance of effective prevention of criminal offenses have increased. Purpose of the research is to identify the general principle of the imposition of a sentence and the challenges of the regulation as well as the practice of the rules relating to the imposition of a sentence for a number of offenses. Tasks of the research are to explore the historical development and understanding of the penalty and its related fairness, the nature, and purpose of the penalty, the general principle for the imposition of the penalty and the regulation and enforcement practices of the circumstances affecting it, in addition, the regulation and enforcement practices for the imposition of a penalty for a number of criminal offenses. As a result of the thesis, it is concluded that the current penal system goes against the general understanding of fairness, and the imposition of penalties shows a formal response to the offense.
Theorectical and practical aspects of defining penalty
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālsods; soda noteikšana; sodu ietekmējošie apstākļi; soda individualizācija