Tiešsaistes mācību rīks “Formative” vārdu krājuma apguvei angļu valodas stundās 5. klasē - Sirotkina, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs pēta tiešsaistes mācību rīka “Formative” efektivitāti vārdu krājuma apguves veicināšanā 5. klases skolēniem, kuri apgūst angļu valodu kā svešvalodu. Pētījuma aktualitāti nosaka novērotās grūtības skolēnu vārdu krājuma apguvē, kā arī nepieciešamība izmantot digitālos rīkus, lai palielinātu skolēnu motivāciju un iesaisti jaunu vārdu apguves procesā. Rīgas skolā tika veikts gadījuma pētījums ar 24 skolēniem trīs mēnešu garumā. Dati tika iegūti, izmantojot aptauju, pirmstestu un pēctestu. Rezultāti uzrādīja būtiskus uzlabojumus skolēnu vārdu krājuma lietošanā. Testā pirms integrēšanas lielākā daļa skolēnu ieguva no 7 līdz 13 punktiem no 27. Pēc novadītajām stundām lielākā daļa skolēnu ieguva no 16 līdz 20 punktiem no 27. Neviens skolēns testā pēc integrēšanas nesaņēma mazāk par 7 punktiem (26 %). Secināts, ka tādi tiešsaistes mācību rīki kā “Formative” var ievērojami atbalstīt vārdu krājuma apguvi jauno valodas apguvēju vidū.

This Bachelor’s Thesis explores the effectiveness of the online learning tool “Formative” in fostering vocabulary acquisition among Grade 5 EFL learners. The relevance of this study is determined by the observed difficulties in vocabulary acquisition among students and the need to use digital tools to increase their motivation and engagement in the process of learning new words. A case study was conducted in a Riga school with 24 students over three months. Data were obtained through a questionnaire, pre-test, and post-test. The results demonstrated notable improvements in learners’ vocabulary use. In the pre-test, most students scored between 7 and 13 points out of 27. After the conducted lessons, most students scored between 16 and 20 points out of 27. No student scored less than 7 points (26%) on the post-test. The findings suggest that online learning tools like “Formative” can significantly support vocabulary acquisition in young language learners.
The Online Learning Tool “Formative” for Vocabulary Acquisition in Grade 5 English Lessons
Keywords: Izglītības zinātnes; vocabulary acquisition; EFL learners; online tools; Formative; case study