Uztvertais sociālais atbalsts un stress grūtniecības laikā - Rešetova, Natalija (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot saistības starp uztverto sociālo atbalstu un stresu grūtniecības laikā. Pētījuma izlase ir 48 sievietes pēdējā grūtniecības trimestrī. Pētījumā tika izmantota Daudzdimensionālā sociālā atbalsta skala un Uztvertā stresa skala. Pētījumi rāda, ka grūtnieces izjūt stresu galvenokārt par grūtniecības fiziskajiem simptomiem, par priekšlaicīgo dzemdību iespējamību, par pieņemšanos svarā, kā arī par to, vai bērns piedzims vesels. Var apgalvot, ka grūtniecēm it īpaši ir svarīgas pozitīvas emocijas, kā arī sociālais atbalsts no ģimenes, no sava partnera un citiem nozīmīgiem cilvēkiem. Var secināt, ka grūtniecēm ir nepieciešams emocionāls, informācijas un materiālais atbalsts, kas varētu ļaut viņiem uzņemties mātes lomu. Sociālais atbalsts palīdz novērst stresa un uztraukuma sajūtu grūtniecības laikā. Šajā darbā ir iegūtas statistiski nozīmīgas sakarības starp stresu un sociālo atbalstu no ģimenes un citiem nozīmīgiem cilvēkiem. Starp stresu un draugiem nav konstatētas statistiski nozīmīgas korelācijas.

Bachelor thesis aims to clarify the perceived social support and stress during pregnancy. The sample consisted of 48 women in the last trimester of pregnancy. Data was collected by using Multidimensional of Perceived Social Support and Perceived stress scale. Studies have shown that pregnant women feel stress mainly on the physical symptoms of pregnancy, premature birth likelihood of weight gain, as well as whether the child will be born healthy. Pregnant women in particular, are important positive emotions, as well as social support from family, from his partner and other people. It can be concluded that pregnant women need emotional, information and material support that would enable them to take on the role of parent. Social support helps to prevent stress and a sense of excitement during pregnancy. In this work have been obtained statistically significant correlations between stress and social support from family and other important people. Between stress and friends showed no statistically significant correlation.
Perceived social support and stress during pregnancy
Keywords: Psiholoģija; stress; grūtniecība; sociālais atbalsts; sociālais atbalsts