Dekriminalizācijas būtība, aktualitāte un problemātika - Burka, Mārtiņš Dāvis (Latvijas Universitāte, 2025)
Dekriminalizēšana ir aktuāls jautājums mūsdienās, tāpat kā tas ir bijis aktuāls jau izsenus. Dekriminalizēšana mūsdienās ir vērsta uz Krimināllikuma atvieglošanu, tādā veidā atvieglojot prokuratūras, tiesu un policijas noslodzi. Dekriminalizācijas mērķis ir mazināt smagu un sevišķu smagu noziedzīgu nodarījumu skaitu izslēdzot kriminālpārkāpumus no Krimināllikuma, lai atbildīgo iestāžu darbinieku laiks, valsts finansējums tiktu novirzīts uz smagu un sevišķi smagu noziegumu atklāšanu, izmeklēšanu un novēršanu. Cits dekriminalizēšanas gadījums ir saistīts ar kriminālpārkāpumiem, kuri attīstoties sabiedrībai ir novecojuši, vairs sabiedrībā reāli nepastāv, vai arī sabiedrības uzskats par tiem ir mainījies, un nav konstatejams sabiderības aizsargāto intrešu aizskārums vai apdraudējums. Latvija nav izņēmums un, pārējot no Latvijas Kriminālkodeksa uz Kriminallikumu tika dekriminalizēts 21 pants, kā arī arī no Krimināllikuma spēkā stāšanās brīža ir dekriminalizētas vairākas tiesību normas. Bakalaura darba mērķis ir skaidrot dekriminalizācijas jēdzienu kopsakarā ar kriminālatbidības un kriminalizēšanas jēdzieniem, analizēt un pētīt Latvijā dekraminalizētās tiesību normas, noskaidrot aktuālos dekriminalizēšanas jautājumus. Bakaulaura darba uzdevumi ir skaidrot dekriminalizēšanas, krimanilzēšanas un kriminālatbildības jēdzinus, pētīt dekriminalizācijas vēsturi un attīstību Krimināllikumā, noskaidrot dekriminalizācijas aktuālos jautājumus šobrīd, analizējot tos un salīdzot ar ārvalstu tiesu praksi, izmantojot tiesību aktus, publikācijas un tiesu praksi, veikt pētniecisko interviju ar dažādiem valsts instutīciju pārstāvjiem par derkiminalizācijas aktuālajiem jautājiem. Secināt kādi ieguvumi ir iespējami no dekriminalziēšanas un izteikt preikšlikumus, lai pilnveidotu normatīvo regulējumu Latvijā.

Decriminalization is a topical issue today, just as it has been relevant for a long time. Decriminalization today is aimed at easing the Criminal Law, thereby easing the workload of the prosecutor's office, courts and police. The goal of decriminalization is to reduce the number of serious and especially serious criminal offenses by excluding criminal offenses from the Criminal Law, so that the time of the employees of the responsible institutions, state funding would be directed to the detection, investigation and prevention of serious and especially serious crimes. Another case of decriminalization is related to criminal offenses that have become obsolete as society develops, no longer really exist in society, or the public's view of them has changed, and no infringement or threat to the interests protected by society can be detected. Latvia is no exception and, moreover, 21 articles were decriminalized from the Latvian Criminal Code to the Criminal Law, as well as several legal norms have been decriminalized since the Criminal Law came into force. The aim of the bachelor's thesis is to explain the concept of decriminalization in connection with the concepts of criminal liability and criminalization, to analyze and study the legal norms decriminalized in Latvia, to clarify the current issues of decriminalization. The tasks of the bachelor's thesis are to explain the concepts of decriminalization, criminalization and criminal liability, to study the history and development of decriminalization in the Criminal Law, to clarify the current issues of decriminalization by analyzing them and comparing them with foreign case law, using legal acts, publications and case law, to conduct a research interview with representatives of various state institutions on the current issues of decriminalization. To conclude what benefits are possible from decriminalization and to express recommendations for improving the regulatory framework in Latvia.
The essence, actuality and problems of decriminalization
Keywords: Juridiskā zinātne; dekriminalizēšana; kriminalizēšana; Krimināllikums; grozījumi; zādzību, krāpšanu, piesavināšanos nelielos apmēros dekriminalizēšana