Darbinieku tiesiskās aizsardzība un tiesiskās palīdzības nodrošinājums darba strīdos. - Vītola, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba tiesības ir tiesību aktu kopums, kas nosaka tiesības un pienākumus darba devējiem un darbiniekiem, kā arī regulē šīs savstarpējās tiesiskās attiecības. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot būtiskākus pārkāpumus darba tiesībās, izpētīt ar tiem saistītos problēmjautājumus un iespējamos risinājumus. Darba tiesību problemātiku atspoguļo arī autores veiktā aptauja. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, darbā tiek izmantoti normatīvie akti, publikācijas, tiesu prakse un zinātniskā literatūra. Darbā tiek analizēti darba tiesību aktuālākie jautājumi, to problemātika, tiesu prakse un to pielietojums. Tiek apskatīta arodbiedrību un iestāžu darbība, kā arī palīdzības iespējas, kuras tās var sniegt. Autore sniedz dažus priekšlikumus problēmu risināšanai kā, piemēram, arodbiedrības piekrišanas nepieciešamība uzteikumā gadījumā pēc Darba likuma 101.panta pirmās daļas 2.punkta.

Labour law is the set of regulations that define rights and duties for employers and employees, as well as regulate these mutual legal relations. The aim of the bachelor paper is to clarify the most common violations of labour law, to examine related problem issues and possible solutions. Problems in labour law are also reflected in the survey of the author of the paper. In order to reach the aim of the research, the author used legal reglulations, publications, legal practice and legal literature in the paper. The paper contains the analysis of the most topical issues of labour law, related range of problems, legal practice and its application. The paper also comprises the review of the performance of trade unions and legal institutions, as well as opportunities of assistance which mentioned unions and institutions can provide. The author provides some suggestions of solutions of problems, for example such as the necessity of agreement of trade union in the case of given notice according to Labour law, Section 1 Clause 2 of Article 101.
Legal protection of employees and provision of legal aid in labor disputes.
Keywords: Juridiskā zinātne; Darba tiesības; Darba likums; Darba devējs; Darbinieks; Arodbiedrība