Noziedzīgu nodarījumu kopība - Damberga, Diāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā autores mērķis ir pievērsties noziedzīgu nodarījumu kopības institūtam, kas regulēts Krimināllikumā un analizē noziedzīgu nodarījumu kopumu kā vienu no daudziem noziedzīgo nodarījumu veidiem un tā kvalifikācijas problēmām. Autore darbā analizē Krimināllikuma normas, kas attiecas uz noziedzīgu nodarījumu kopību, tai skaitā, pētot ar šo tiesisko mehānismu saistītos kritērijus, procedūras un sekas. Noziedzīgu nodarījumu kopības institūtam krimināltiesībās ir būtiska nozīme ne tikai pareizā noziedzīgu nodarījumu kvalifikācijā, bet arī pie soda noteikšanas. Kad viens noziedzīgs nodarījums kalpo kā paņēmiens vai līdzeklis cita noziedzīga nodarījuma izdarīšanai, kvalifikācijas risinājums kļūst izšķirošs, jo pareizi jāpiemēro kāds no noziedzīgu nodarījumu daudzējādības veidiem. Noziedzīgu nodarījumu kopība saistīta ar kvalifikācijas jautājumiem tādos gadījumos, kad persona izdarījusi vairākus noziedzīgus nodarījumus, par kuriem vēl nav tikusi notiesāta. Noziedzīgu nodarījumu kopības institūts ietver gan teorētisko analīzi, gan praktisko pielietojumu. Praktizējoši juristi sastopas ar problēmām šajā jautājumā, it īpaši sarežģītu pārkāpumu gadījumos. Šādu noziedzīgu nodarījumu kopības pārkāpumu izplatība ietver plašu uzvedības spektru, sākot ar tradicionāliem noziegumiem, piemēram, zādzībām un uzbrukumiem, un beidzot ar jaunākiem noziedzības veidiem, piemēram, kibernoziegumiem un vides pārkāpumiem.

The author of bachelor’s thesis goal is to focuse on the institute of aggregation of criminal offences regulated in the Criminal Law and analyses an aggregation of criminal offences as one of many types of criminal offences and the problems of its qualification. The author ana;yzes relevant provisions of the Latvian Criminal Law pertaining to the aggregation of offenses, exploring the criteria, provcedures, and implications associated with this legal mechanism. The institute of aggregation of criminal offences is a significant concept within criminal law. This institute is of importasnce not only when correct quaslification of criminal offences is required but also when determination of punishment is needed. When one criminal offense serves as a method or tool for committing another offense, the qualification solution becomes crucial. The aggregation of criminal offence deals with qualification issues in case where a person has commited a number of criminal offenses for which he or she has not yet been convicted. In summary, the institute of aggregation of criminal offenses is both theoretically and practically relevant. Legal practitioners grapple with its complexities, especially in cases of compound offenses. This proliferation of offenses encompasses a wide array of behavoirs, ranging from traditional crimes such as theft and assault to newer forms or criminality like cybercrime and enviromental offenses. Key
Aggregation of criminal offences
Keywords: Juridiskā zinātne; Noziedzīgu nodarījumu daudzējādība; oziedzīgu nodarījumu ideālā kopība; noziedzīgu nodarījumu reālā kopība; Krimināllikums