Apdzīvotība un kultūras attīstība Turaidas un Siguldas novadā līdz 12.gs.beigām - Kalniņš, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek apskatīta Siguldas un Turaidas novada vēsture līdz 12. gs. beigām. Darba mērķis ir izpētīt apdzīvotības dinamiku un kultūras attīstību visā šai laika posmā. Pēc avotu un literatūras analīzes tika konstatēts, ka Siguldas un Turaidas novados patstāvīga apdzīvotība sākusies 3. g. t. p. m. ē. beigās vai 2. g. t. p. m. ē. sākumā un laika posmā līdz 12. gs. beigām šeit var atrast drošas liecības par 5 dažādām kultūrām - auklas keramikas un laivas veida cirvju kultūru, batariņu tipa uzkalniņkapu kultūru, somugru uzkalniņkapu ar akmens šķirstiem kultūru, uzkalniņkapu ar akmens riņķi kultūru un Gaujas lībiešu kultūru. Atkarībā no kultūras īpatnībām katrai no tām ir raksturīga sava apdzīvotības dinamika un tās maiņa. Katra no tām ir bijusi unikāla un pateicoties tām visām Siguldas un Turaidas novads piesaista pētniekus jau gandrīz 200 gadus.

This work is about the Sigulda and Turaida County history till end of 12. AD. The goal of this work is to investigate the population dynamics and cultural development throughout this period. After the sources and literature analysis revealed that in the Sigulda and Turaida County independent population started at the end of the 3000th BC or begining of the 2000th BC. Untill end of the 12. c. AD in these counties are evidence of five different cultures – Cordded Ware and Battleaxe culture, culture fo barrw barial with stone construction, culture of barrow barial with a stone coffin, culture of barrow barial with a stone circle and Gauja Livs culture. Population dynamics depending from the each culture inherent values. Each of them was a unique. Thanks to all of them Sigulda and Turaida Country attracts researchers almost 200 years.
Density of the Population and Development of Culture in Region of Turaida and Sigulda until end of 12th century
Keywords: Vēsture