Iekšējais audits kā sagatavošanās rīks ārējam auditam - Sabļina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā tiek pētīta audita jēdziena attīstība, akcentējot iekšējā audita funkciju evolūciju un kopsakarības ar ārējo auditu. Pētījums izstrādāts ar mērķi noteikt iekšējā audita izmantošanas iespējas gan provizorisku pārbaužu, gan rekomendāciju sniegšanas veidā, lai nodrošinātu uzņēmuma gatavību ārēja audita pārbaudei. Pie tam darbā ir ticis apsekots ar audita vidi saistītu speciālistu viedoklis, lai noteiktu attieksmi attiecībā uz iekšējo auditu un tā potenciālu būt par sagatavošanās rīku ārējam auditam. Pētījuma rezultātu kontekstā autore secina, ka iekšējā audita izmantošanai pirms ārēja audita pārbaudēm ir augsts potenciāls un iekšējā audita piesaistīšana provizoriskajā sagatavošanās procesā sniedz virkni ieguvumu, tomēr pastāv arī virkne izaicinājumu, kuri var tikt likvidēti pienācīgi izprotot un respektējot iekšējā audita funkcijas un neatkarības principus. Atslēgvārdi – audits, iekšējais audits, ārējā audita plānošana, analīze.

The author is reviewing development of the audit with major emphasis on the evolution of the internal audit’s functions and with attention to internal audit’s correlation with external audit. Research has been made in order to obtain understanding in regards to the possible usage of the internal audit both for the preliminary testing activities and consulting which might support the readiness of the company’s entity for external audit. In addition research has gather opinions of the professionals who are having or had previous experience with internal audit, in order to determine general attitude towards internal audit and its potential to be a preparation tool for the external audit. In the light of the research results author has concluded that usage of the internal audit prior to external audit embodies a high potential and that introducing internal audit in preliminary preparation process might provide a considerable number of benefits, however, exist also various challenges which might be excluded only by proper understanding and respect of internal audit functions and independence principles. Key words – audit, internal audit, planning prior to external audit, analysis.
Internal Audit as a Tool for Preparation for the External Audit
Keywords: Ekonomika; audits; iekšējais audits; ārējā audita plānošana; analīze