Valodas un satura integrēta apguve dabaszinībās 3. klasē lingvistiski neviendabīgā vidē - Pūre, Sanita (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autore: Sanita Pūre. Bakalaura darba nosaukums: “Valodas un satura integrēta apguve dabaszinībās 3. klasē lingvistiski neviendabīgā vidē”. Pētījums sniedz ieskatu valodas un satura integrētas apguves pieejas izmantošanas iespējā sākumskolas klasē, kuras vide ir lingvistiski neviendabīga. Pētījuma mērķis ir teorētiski analizēt un praktiski pielietot valodas un satura integrētas apguves pieeju mācību procesā, izstrādājot arī ieteikumus pedagogiem. Pirmajā nodaļā apkopotas un analizētas pedagoģiski psiholoģiskās atziņas par valodas apguvi lingvistiski neviendabīgā vidē, izpētot padziļināti arī valodas un satura integrētas apguves pieeju jeb CLIL, kā arī raksturojot skolotāja lomu skolēnu valodas apguvē sākumskolā. Otrajā nodaļā raksturots veiktais pētījums, sniedzot pētījuma metodoloģisko pamatojumu, kā arī raksturojot skolēnu valodas prasmes gan pētījuma sākumā, gan beigās un aprakstot praktisko darbību klasē, pielikumos norādot izstrādātos un izmantotos uzskates, izdales materiālus. Darba struktūra: sastāv no anotācijas angļu un latviešu valodā, ievada, 2 nodaļām, 7 apakšnodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, izmantotās literatūras un citu avotu saraksta (60 vienības), 8 pielikumiem. Darbā ir 5 attēli, 6 tabulas. Darba apjoms līdz pielikumiem ir 52 lappuses. Atslēgas vārdi: daudzkultūru vide, integrācija, kompetence, lingvistiski neviendabīga vide, mācību saturs, skolotājs, valoda.

Author of the work: Sanita Pūre. The title of the Bachelor's work: “The CLIL Approach in Science Education for the 3rd Grade in a linguistically heterogeneous environment”. The study provides insights into the possibility of using an integrated learning approach to language and content in a primary school classroom whose environment is linguistically heterogeneous. The aim of the study is to theoretically analyse and apply a language and content integrated learning approach in the learning process, also by developing recommendations for educators. The first chapter summarises and analyses the pedagogical psychological lessons on language learning in a linguistically heterogeneous environment, also exploring in depth the approach of integrated learning of language and content, or CLIL, as well as characterising the role of the teacher in learning the language of students in primary school. The second chapter describes the study performed, providing methodological justification for the study, as well as describing the language skills of students both at the beginning and at the end of the study and describing the practice in the classroom, indicating the opinions developed and used, handouts in the annexes. Structure of work: consists of an annotation in English and Latvian, an introduction, 2 chapters, 7 sub-chapters, conclusions, proposals, a list of literature and other sources used (60 units), 8 annexes. There are 5 pictures, 6 tables at work. The amount of work to attachments is 52 pages. Keywords: multicultural environment, integration, competence, linguistically heterogeneous environment, learning content, teacher, language.
The CLIL Approach in Science Education for the 3rd Grade in a linguistically heterogeneous environment
Keywords: Izglītības zinātnes; daudzkultūru vide; integrācija; kompetence; lingvistiski neviendabīga vide; mācību saturs