Ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežojumiem saistīto tiesību normu satversmības problēmas - Šakare, Anna Elizabete (Latvijas Universitāte, 2022)
Plašās diskusijas Latvijas sabiedrībā par Covid-19 infekcijas slimības ietekmē pieņemtajiem ierobežojumiem, to nozīmi un izpratni, kā arī Satversmes tiesā iesniegto pieteikumu skaits un ierosinātās lietas par iespējamo ar Covid-19 infekcijas slimības izplatības ierobežojumiem saistīto tiesību normu neatbilstību Satversmei norāda uz šī temata nozīmīgumu, kā arī uz to, ka par tiesību normās ietvertajiem ierobežojumiem nolūkā mazināt vīrusa slimības izplatību nav vienprātīgas nostājas. Pētījuma mērķis ir noskaidrot ar Covid-19 infekcijas slimības izplatības ierobežojumiem saistīto tiesību normu satversmības problēmas. Dažādu tiesību institūtu izpratne normatīvajos aktos un tiesību realitātē var atšķirties, tādēļ bakalaura darbā apskatīti ierobežojumi, kurus likumdevējs tika noteicis nolūkā ierobežot Covid 19 infekcijas izplatību un pētīts, vai minētie ierobežojumi uzskatāmi par pretējiem Latvijas Republikas Satversmei. Lai sasniegtu darbā izvirzītos mērķus, definēti šādi pētījuma uzdevumi: 1) izpētīt Satversmes tiesas kolēģiju pieņemtos lēmumus par pieteikumiem, kuri skar Covid-19 infekcijas slimības izplatības ierobežojumus; 2) izpētīt Satversmes tiesas pieņemto spriedumu lietās, kas skar Covid-19 ierobežojumus, ietekmi un sekas; 3) apzināt līdz šim nepētītās vai maz pētītās un aktuālās satversmības problēmas attiecībā uz Covid-19 ierobežojumiem. Sabiedrības izpratne par tiesiskā regulējuma, kas pieņemts nolūkā ierobežot Covid 19 infekcijas slimības izplatību, atbilstību Satversmei lielākoties atšķiras no tiesību normās noteiktā un pašas Satversmes tiesas praksē atzītā. To atspoguļo arī lielais ar Covid 19 infekcijas slimības izplatības ierobežojumiem saistīto pieteikumu skaits, kas iesniegts Satversmes tiesā, kā arī Satversmes tiesas kolēģiju pieņemtie lēmumi par atteikšanos ierosināt lietu pēc minētajiem pieteikumiem.

Significance of the topic is demonstrated by the extensive debate among the population of Latvia on restrictions adopted as a result of Covid-19 infectious disease, their impact and awareness, as well as by the number of applications submitted to the Constitutional Court and cases commenced on presumed Covid-19 infectious disease spread restriction regulatory provision non-compliance with the Constitution. It also implies ambiguous attitude towards restrictions included in legislative framework intended at reduction of the virus disease spreading. The aim of the study is to explore the constitutionality issues of the legal provisions related to the restrictions on the spread of the Covid-19 infectious disease. The understanding of different legal institutes in regulatory acts and legal reality may differ, therefore the bachelor’s thesis examines the restrictions imposed by the legislator aiming to limit the spread of Covid-19 infection and whether these restrictions should be considered non-compliant with the Constitution of the Republic of Latvia. In order to achieve the objectives of the thesis, the following research objectives were defined: 1) to study the decisions adopted by the Constitutional Court College on applications concerning the restriction of the spread of the Covid-19 infectious disease; 2) to study the impact and consequences of the judgments adopted by the Constitutional Court in the cases concerning the Covid-19 restrictions; 3) to identify the hitherto unexplored or little explored and current constitutional issues relating to the Covid-19 restrictions. The public perception of the constitutionality of the legal framework adopted to limit the spread of the Covid-19 infectious disease differs for the most part from that established in the legal provisions and recognised in the Constitutional Court's own practice. It is reflected also in the large number of applications to the Constitutional Court related to the restriction of the spread of Covid-19 infectious disease, as well as in the decisions adopted by the Constitutional Court College refusing to initiate proceedings based on these applications.
Problems of the Constitutionalism of the Legal Norms related to the Restrictions of the Spread of Covid-19 infection
Keywords: Juridiskā zinātne; pamattiesību ierobežojums; Covid 19 infekcijas slimības izplatības ierobežojumi; konstitucionālā sūdzība; limitation of a fundamental right; Covid 19 infectious disease spread restrictions