Mobilās koprades lietotnes izstrāde un aprobācija memoriālajos muzejos - Karaša, Katrīna Līva (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienās muzeju vērtību raksturo daudzpusīgs ieguldījums sabiedrības labklājībā. Tomēr, lai izjustu pētījumos atzīto muzeju nozīmi, cilvēkam jālemj par labu muzeja apmeklējumam. Statistika liecina, ka Latvijā memoriālos muzejus apmeklē ievērojami mazāks cilvēku skaits kā citus muzejus. Kā iespējamā problēma maģistra darbā tika izvirzīts pieaugušos apmeklētājus piesaistošu, radošu programmu trūkums, toties kā problēmas risinājums tika piedāvāts mobilajās tehnoloģijās balstīts koprades process. Tika veikta literatūras analīze, lai noskaidrotu koprades un mobilās mācīšanās specifiku muzejos. Ar dizainā balstīta pētījuma pieeju tika aprobēts mobilās koprades lietotnes prototips. Rezultāti tika validēti ar muzeju jomas ekspertiem. Nobeigumā tiek sniegta atbildes uz pētījuma jautājumiem.

Today, the value of museums is characterized as a multifaceted contribution to the well-being of society. However, in order to experience the significance of museums recognized by research, one must first make the decision to visit. Statistics show that memorial museums in Latvia are visited by significantly fewer people than other museums. The lack of creative programs attracting adult visitors was raised as a possible problem, while a co-creation process based on mobile technologies was proposed as a solution to the problem. Literature analysis was conducted to clarify the specifics of co-creation and mobile learning in museums. Using a design-based research approach, a prototype of a mobile co-creation application was tested. The results were validated by museum experts. In the conclusion, answers to the research questions are provided.
Development and Approbation of a Mobile Co-creation Application in Memorial Museums
Keywords: Izglītības zinātnes; koprade; mobilā mācīšanās; memoriālie muzeji; muzejpedagoģija