Izjustās vainas saistība ar bērnībā piedzīvotu traumatisku pieredzi, delinkventas uzvedības biežumu un depresijai raksturīgajām pazīmēm jauniešiem - Zariņa, Līva (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noteikt sakarības starp izjusto vainu ar delinkventas uzvedības biežumu, bērnībā piedzīvotu traumatisku pieredzi un depresijas pazīmēm jauniešiem vecuma posmā no 14 līdz 18 gadiem. Pētījumā piedalījās 50 jaunieši vecumā no 14 līdz 18 gadiem, 32 meitenes, 17 zēni un 1 cits, kas elektroniski izpildījuši pētījuma ietvaros izveidoto anketu. Vidējais respondentu vecums bija 17 gadi. Jauniešu depresijas izteiktības pakāpe tika mērīta ar Bērnu depresijas aptauju (Children’s Depression Inventory; CDI; Kovacs, 1980; ko Latvijā adaptējusi S. Voitkāne un S. Miezīte, 1994). Jauniešu pieredze ar vardarbību ģimenē darba ietvaros tiek mērīta ar Bērnības traumas aptauja (CTQ), (Childhood Trauma Questionnaire; CTQ; Fink & Bernstein, 1995; ko 2004. gadā Latvijā adaptēja S. Sebre, L. Ļebedeva un I. Trapenciere). Jauniešu delinkventas uzvedības biežuma noteikšanai tika izmantota Delinkventas uzvedības biežuma aptauja (Frequency of Delinquent Behavior, Loeber & Dishion, 1983; ko latviski tulkojusi K. Skara, 2013). Jauniešu izjustās vainas apmēru noteikšanai tika izmantota Kauna un Vainas aptauja (KVIA) (Guilt and Shame Proneness scale – GASP, Cohen et al., 2011; aptauju izstrādājuši un adaptējuši latviski Mālkalniete, J. Ķirsis, Līvena un Vasiļevska, 2012) un arī Kauna kompasa skala (Compass of Shame, Elison, Pulos & Lennon, 2006; ko latviski adaptējusi Līga Savicka, 2018). Pētījuma rezultāti liecina, ka sevis un citu vainošana, tāpat kā atkāpšanās, ir saistīta gan ar bērnu depresijas pazīmēm kopumā un tās apakšskalām, gan ar bērnībā piedzīvoto traumatisko pieredzi kopumā un tās apakšskalām. Savukārt citu vainošana un savas uzvedības negatīvs pašnovērtējums saistīts ar delinkventas uzvedības biežumu. Tāpat delinkventas uzvedības biežumu ietekmē traumatiskas bērnības pieredzes un tādi depresijas faktori kā negatīvs pašvērtējums un garastāvoklis. Bērnībā piedzīvotās traumatiskās pieredzes 16% apjomā prognozē delinkventas uzvedības biežumu pētījuma ietvaros. Atslēgas vārdi: izjustā vaina, bērnības traumas pieredze, jauniešu depresija, delinkventas uzvedības biežums.

The aim of the study was to determine the association between perceived guilt and the frequency of delinquent behaviour, traumatic childhood experiences and signs of depression in adolescence aged 14-18 years. The study involved 50 young people aged 14 to 18, 32 girls, 17 boys, and 1 other, who completed the survey electronically. The average age of the respondents was 17 years. The severity of depression in young people was measured by the Children's Depression Inventory (CDI; Kovacs, 1980; adapted in Latvia by S. Voitkāne and S. Miezīte, 1994). Adolescence experiences of domestic violence are measured by the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) (CTQ; Fink & Bernstein, 1995; adapted by S. Sebre, L. Lebedeva, and I. Trapenciere in Latvia in 2004). The Frequency of Delinquent Behaviour Survey (Loeber & Dishion, 1983; translated into Latvian by K. Skara, 2013) was used to determine the frequency of delinquent behaviour in adolescence. The Guilt and Shame Proneness Scale (GASP, Cohen, et al., 2011; developed and adapted in Latvian by Mālkalniete, J. Ķirsis, Līvena and Vasilevska. 2012) as well as Shame and Guilt Compass Scale (Compass of Shame, Elison, Pulos & Lennon, 2006; adapted in Latvian by Līga Savicka, 2018) was used to determine the extent of guilt felt by adolescence. The results of the study show that blaming oneself and others, as well as withdrawal, is associated with the signs of depression in adolescence in general and its subscales as well as with the experience of trauma in childhood in general and its subscales. Blaming others and negative self-esteem for one's own behaviour is related to the frequency of delinquent behaviour. The frequency of delinquent behaviour is influenced by traumatic childhood experiences and depressive factors such as negative self-esteem and mood. 16% of traumatic experiences in childhood predict the frequency of delinquent behaviour within the study. Keywords: felt guilt, childhood trauma experience, depression of adolescence, frequency of delinquent behaviour.
Relationship Between Felt Guilt with Traumatic Childhood Experiences, Delinquent Behavior Frequency, and Depression Alike Signs in Adolescence
Keywords: Psiholoģija; Izjustā vaina; Bērnības traumas pieredze; Jauniešu depresija; Delinkventas uzvedības biežums