Sporta sociālais darbs kā kopienas attīstības virzītājs - Birne, Dinija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Sporta sociālais darbs kā kopienas attīstības virzītājs”. Darba mērķis ir izpētīt, kā sporta sociālais darbs var virzīt kopienas attīstību. Darba teorētisko ietvaru veido ekoloģiskā sistēmu teorija, ko izmanto, gan kopienas sociālajā darbā, gan sporta sociālajā darbā. Darba teorētiskajā daļā ir sniegts ieskats par kopienas un sporta sociālo darbu, sporta sociālā darba integrēšanu kopienas sociālajā darbā, par sportu kā kopienas attīstības virzītāju, sporta ietekmi uz sabiedrību un sporta iniciatīvām Latvijā. Empīriskajā pētījumā izmantotas kvalitatīvās pētījumu metodes – daļēji strukturētas intervijas ar kopienas sociālajiem darbiniekiem foksgrupas diskusija ar sporta kopienu, daļēji strukturēta novērošana un neformālas intervijas sporta pasākumos. Galvenie pētījuma secinājumi atklāj, ka sporta sociālo darbu kopienā var integrēt dažādos veidos – caur sporta aktivitāšu un programmu veidošanu, īpaši bērniem, jauniešiem, senioriem un citām grupām. Pētījuma rezultāti parāda, ka sporta aktivitātes kopienā uzlabo indivīdu fizisko un mentālo veselību, kā arī saliedē kopienu un virza kopienas attīstību. Tiek secināts, sporta sociālais darbs darbojas kā kopienas virzītājs

The subject of the bachelor's thesis is “Sports social work as a driver of community development”. The aim of the thesis is to find out how sports social work can drive community development. The theoretical framework of the work consists of ecological systems theory, which is used both in community social work and sports social work. The theoretical part of the work provides an insight into the community social work and sports social work, the integration of sports social work into the community social work, about sports as a driver of community development, the impact of sports on society and sports initiatives in Latvia. Qualitative research methods are used in the empirical study - semi-structured interviews with community social workers, focus group discussion with a sports community, semi-structured observation and informal interviews at sports events. The main conclusions of the study reveal that sports social work can be integrated in the community in different ways - through the creation of sports activities and programs, especially for children, young people, seniors and other groups. The results of the study show that sports activities in the community improve the physical and mental health of individuals, as well as unite the community and drive community development. It is concluded that sports social work acts as a driver of community development.
Sports social work as a driver of community development
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; sporta sociālais darbs; kopienas sociālais darbs; sports; kopienas attīstība