Saspiešanas algoritmu salīdzinājums tekstu datiem - Murajs, Arturs (Latvijas Universitāte, 2016)
„Saspiešanas algoritmu salīdzinājums tekstu datiem” – ir projekts, kas veltīts saspiešanas algoritmu salīdzinājumam tekstu datiem, un ir paredzēts cilvēkiem, kuri grib iemācīties, kā strādā saspiešanas algoritmi, saprast atšķirības starp tiem, kā arī uzzināt, kāds arhivēšanas rīks kādu no tiem algoritmiem izmanto. Šajā darbā apskatīti vairāki saspiešanas algoritmi un arhivēšanas rīki, noskaidrots, kurš no tiem ciešāk saspiež teksta datus, kā arī atrast kuram no minētiem arhivēšanas rīkiem būs labāks atspiešanas ātrums. Bakalaura darbs sastāv no: 56 lappusēm, 27 tabulām, 11 attēliem, 23 izmantotiem literatūras avotiem. Darbā ir izpētīti saspiešanas algoritmi, to izmantošana, saspiešanas metodes un saspiešanas algoritmu veidi. Kā arī tiek aprakstīti dažādi arhivatori, pastāstīts par to, kurus no tiem visbiežāk izmanto mūsdienas, kā arī aprakstīti arhivatori, kuri saņēma visvairāk atsauksmes veiktā aptaujā. Papildus, paradīta statistika labākiem arhivatoriem tekstu datiem. Izstrādājot darbu, tika veikts saspiešanas algoritmu salīdzinājums. Tika noskaidroti salīdzināšanas kritēriji, izvelēti arhivatori testēšanai, kā arī aprakstīti teksta dati, kas tika izmantoti testēšanā. Pēc testēšanas procesa aprakstīšanas tika analizēti testēšanas rezultāti. Darbā arī ir runa par piedāvājumiem dažādu saspiešanas algoritmu uzlabojumiem un pastāstīts par to, kādu jaunu arhivatoru varētu uzbūvēt uz Zipfa likuma pamatā. Rezultātos tiek noskaidrots, kāds arhivators vislabāk saspiež teksta datus.

"Comparison of compression algorithms for text data" – is a project dedicated to the comparison of compression algorithms and is designed for people, who want to learn how compression algorithms work and understand the differences between them, as well as to learn, which ones of these algorithms are used in some archivers. This paper will touch upon a number of compression algorithms and archivers, in order to understand which one of them compresses the data more efficiently; it will also seek to establish which one of the analyzed archivers has better decompression speed. This Bachelor paper consists of: 56 pages, 27 tables, 11 images, 23 used literature sources. This written piece of work is about what compression algorithms are, how they are used and it will also examine compression methods and compression algorithm types. Moreover, this work describes archivers, established what archivers are most frequently used, as well as describe achivers that received the most feedback on the survey. In addition, better archiver statistics for text data is provided in the research. A crucial part of this paper is devoted to the compression algorithm comparison. Comparison criteria has been cleared, archivers for examination have been selected; furthermore, the text data that will be used in the testing is described. Upon providing the description of the testing process, the testing outcomes will be subsequently analysed. This research also mentions the propositions for different compression algorithm improvement, and also mentions that new archiver may be created on Zipf's law base. In the outcome of this research it will be established, which archiver is the most suitable for text data compression.
Comparison of compression algorithms for text data
Keywords: Datorzinātne; saspiešanas algoritmi; tekstu dati; entropija; vārdnīca; Hofmana kodēšana