Saldus novada pašvaldības budžeta izpēte - Bula, Madara (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir „Saldus novada pašvaldības budžeta izpēte”, kur tika analizēti budžeta ieņēmumi un izdevumi par laika posmu no 2012.- 2014. gadam. Saldus novada pašvaldības budžetā visos analizējamos gados ir novērojams izdevumu pārsniegums pār ieņēmumiem, veidojot budžetu deficītu, kas neveido pašvaldībai brīvos līdzekļus un samazina novada attīstības tempu. Kopš 2013. gada ienākumi pakāpeniski samazinās, ko, galvenokārt, ietekmē nepiešķirtie Eiropas Savienības līdzekļi projektu realizācijai. Darba mērķis ir pamatojoties uz pieejamajiem datu avotiem, izpētīt Saldus novada pašvaldības budžetu, identificēt galvenās problēmas un sniegt priekšlikumus iespējamajiem problēmu risinājumiem. Lai sasniegtu darbā izvirzīto mērķi, autore izpētīja speciālo literatūru par pašvaldību budžetu veidošanos, iepazinās ar Saldus novada pašvaldību, veica Saldus novada raksturojumu, izpētīja Saldus novada pašvaldības pamatbudžeta, speciālā budžeta un ziedojumu un dāvinājumu ieņēmumu un izdevumu veidošanos un balstoties uz pieejamo informāciju, izdarīja secinājumus un sniedza priekšlikumus. Darbs sastāv no 77 lapām, to veido 3 nodaļas. Atslēgvārdi- pašvaldība, budžets, ieņēmumi, izdevumi, izpēte.

The theme of the bachelor is „Investigation of the budget of Saldus district self government”, where were analysed budgets income and expenditure for the year of 2012.-2014. In Saldus district governments budget you can see expenditures exceedance over income, making budget, which doesn’t make the government free means and reduces districts development speed. Since 2013, years income recudes step by step, which mostly is affected by unallocated ES resource project realisation. Aim of the work is based on available data sources, explore Saldus districts government budget, to indentify problems and hand proposals for potential solutions. For author to achieve works goal, she has to explore special literature of government budget making, get to know Saldus district government, make Saldus districts features, explore Saldus districts government main budget, special budget and donation budget income and expenditure formation and based on available information, made conclusions and gave proposals. Work consists of 77 pages, it’s made by 3 chapters. Keywords- government, budget, income, expenditure, research.
Investigation of the budget of Saldus district self government
Keywords: Ekonomika; Pašvaldība; Budžets; Ieņēmumi; Izdevumi; Izpēte