Pragmatiskās kompetences attīstīšana angļu valodas kā svešvalodas apguvē vidusskolā - Rižikova, Aļina (Latvijas Universitāte, 2023)
Kā fundamentālai komunikācijas sastāvdaļai pragmatiskajai kompetencei ir ļoti nozīmīga loma valodu apguvē. Latvijā ir relatīvi nesens izglītības projekts "Skola 2030", kura ietvaros studentiem ir jāspēj parādīt savas zināšanas konkrētās jomās un izmantot tās reālās dzīves situācijās. Šī darba mērķis ir izpētīt, kā pragmatiskā kompetence attīstās 10. klases līmenī, īpaši uzsverot tādu runas aktu kā lūgumu un atteikumu izpēti. Šī gadījuma izpēte ietver kvalitatīvo un kvantitatīvo analīzi, kā arī mācību grāmatu analīzi, pirms un pēc pētījuma aptaujas un 10. klases skolēnu darba novērošanu. Pētījuma dati liecina, ka izstrādātie nodarbību plāni un materiāli uzlabo skolēnu pragmatisko kompetenci. Var secināt, ka materiāli, kas tika izmantoti nodarbībās, ir piemēroti B2 līmeņa grupām, lai uzlabotu studentu izpratni par atbilstošu valodas lietojumu angļu valodas kā svešvalodas klasē.

As a fundamental part of communication, pragmatic competence plays an essential role in the process of language learning. In Latvia, there is a relatively new education project, Skola 2030 which requires the students to demonstrate their mastery of a topic and to use their knowledge in real life situations. The aim of the present paper is to see how pragmatic competence is developed in form 10, with a particular focus on speech acts, such as requests and refusals. The case study consists of qualitative and quantitative analysis, including such tools as analysis of course books, pre- and post-questionnaires, and observation of the learners in form 10. The collected data proved that the created lesson plans and designed materials do enhance the students’ pragmatic competence. Hence, the materials that were used in the lessons are suitable for B2 level groups, to raise students’ awareness of appropriate language use in the EFL classroom.
Pragmatic Competence Develpoment in EFL Acquisition at Secondary School Level
Keywords: Valodniecība; pragmatic competence development; speech acts; language functions; communication; language acquisition